Poslansko skupino Golobove stranke zapuščata dva poslanca

Luka Mlakar Luka Mlakar
14.09.2023 14:28

Iz poslanske skupine Svobode odhajata poslanca Martin Marzidovšek in Dejan Zavec. Zakaj sta se odločila za odstop s poslanskih funkcij?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslanske klopi zapuščata dva dosedanja poslanca iz vrst Gibanja Svoboda.
Matija Sušnik

Poslanca Gibanja Svoboda Dejan Zavec in Martin Marzidovšek zapuščata poslanske klopi. Njuni odstopni izjavi sta že vloženi v državni zbor, funkcija pa jima bo predvidoma prenehala prihodnji teden, ko se bodo z njunima odstopoma seznanili poslanci. Marzidovšek je kot razlog za odstop navedel, da bo svojo pot nadaljeval na področju umetne inteligence, Zavec pa je dejal, da odstopa zaradi osebnih oziroma zdravstvenih razlogov. Za kakšne težave gre, nekdanji boksarski šampion ni želel pojasniti.

"Zame bo poslanska skupina ena od bolj pozitivnih stvari v življenju, ki se mi je zgodila in me oblikovala," je dejal Zavec in dodal, da se za odstop ni odločil zaradi razhajanj v stranki. Ob tem je poudaril, da bo njegov naslednik lahko še z večjo vnemo opravljal poslansko funkcijo. Marzidovšek, sicer raziskovalec strojnega učenja na Institutu Jožefa Stefana, je prav tako dejal, da je vesel, da je imel priložnost delovati v okviru parlamenta in pospešiti prizadevanja na področju zelenega prehoda.

Zavec: Od nikogar ni bilo nobenega pritiska

Na vprašanje, ali se je za odstop odločil sam ali ga je k temu prisilil kdo znotraj stranke, je Zavec odgovoril, da je njegov odstop povezan samo z njegovimi osebnimi oziroma zdravstvenimi zadevami. "Ni bilo nobenega razhoda, nobenega kreganja, nobenih zamer, kaj šele navodil, da bi moral nekdo odstopiti. Še enkrat ponavljam, od nikogar ni bilo nobenega pritiska. Kdo bi si sploh lahko vzel to pravico, da bi rekel, da moram iti? Najprej bi to lahko bile volivke in volivci, ki so mi zaupali glas na volitvah in me izvolili, ne more pa o tem odločati noben posameznik. Moj razlog je iskren, na mestu in pošten," je za Večer poudaril Zavec.

Dejan Zavec je poudaril, da ni bil deležen pritiskov, naj odstopi.
Robert Balen

Zavec je po podatkih spletnega orodja Parlameter poslanec, ki je v tem sklicu parlamenta izgovoril najmanj besed. Na plenarnih sejah državnega zbora je spregovoril le novembra, ko je bila interpelirana takratna notranja ministrica Tatjana Bobnar. "Hvala za besedo. Jaz mislim, da imamo tukaj veliko resnega dela, ne pa osebnega obračunavanja. Ministrica, močno in res iskreno vas podpiram. Hvala," je dejal Zavec, ki je v svoji kratki poslanski karieri govoril še na dveh sejah parlamentarnih odborov. Po podatkih Parlametra je Zavec v parlamentu izrekel le 848 besed, povprečen poslanec jih je v tem času izgovoril 75.478. V času svojega mandata Zavec ni podal nobene poslanske pobude ali vprašanja. Marzidovšek je kot poslanec izgovoril 19.873 besed, zastavil pa je zgolj eno poslansko vprašanje, in sicer v zvezi z digitalizacijo v gospodarstvu. Neuradno je mogoče slišati, da se Zavec in Marzidovšek nista najbolje znašla in počutila v parlamentarnih vrstah.

Kdo bosta nova poslanca Gibanja Svoboda?

V največji vladni stranki pod vodstvom premierja Roberta Goloba so poudarili, da se Zavec in Marzidovšek iz poslanskih klopi ne poslavljata zaradi nesoglasij v stranki. Poslanska skupina bo sicer še naprej imela 41 poslancev. Marzidovška in Zavca naj bi v poslanskih klopeh nadomestila naslednja na kandidatni listi Svobode v njunih volilnih enotah. Marzidovška naj bi v parlamentu nadomestil Jurij Lep, ki je bil v prejšnjem sklicu parlamenta najprej poslanec DeSUS, nato pa nepovezani poslanec. Naslednji na kandidatni listi Gibanja Svoboda v ptujski volilni enoti, ki bi lahko zamenjal Zavca, je Dejan Süč, ki je trenutno vodja kabineta aktualne kmetijske ministrice Irene Šinko.

Vodja poslanske skupine Svobode Borut Sajovic je odstop Zavca in Marzidovška komentiral z besedami, da poslanska skupina Svobode ostaja polnoštevilčna in da so vsi skupaj zavezani istim programskim ciljem in volivcem. Čeprav omenjena poslanca v javnosti nista bila najbolj vidna, sta bila v poslanski skupini izjemna dodana vrednost, je poudaril Sajovic. Marzidovšek in Zavec gresta po njegovih besedah novim izzivom naproti, gre pa za težke osebne odločitve, je še dodal Sajovic. Iz Gibanja Svoboda so sporočili, da tako Zavec kot Marzidovšek ostaja aktivna člana stranke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta