Kako sta burno dogajanje v SDS komentirala Janez Janša in Anže Logar?

M.R.
08.09.2023 22:47

Prvak stranke SDS Janez Janša je komentiral vlogo NSi in tudi, ali Anže Logar s Platformo sodelovanja, ki jo vodi, sedi na dveh stolčkih. Logar pa pravi, da za zdaj Platforma o kandidaturi na evropskih volitvah ne razmišlja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša in Anže Logar
Robert Balen

Potem ko so iz SDS prišel informacije, da želijo v stranki več informacij o tem, kakšni so nameni Anžeta Logarja s Platformo sodelovanja, je o tem danes javno spregovoril predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša

V oddaji Odmevi na TV Slovenija je povedal, da so imeli danes redni jesenski posvet poslanske skupine. Ocenil je, da Logar ne sedi na dveh stolih, saj da sodeluje v Platformi ("društvu"), ki organizira debate o perečih temah. "Če bi se Platforma Sodelovanja spremenila v listo in šla na volitve, potem je pa jasno. Kandidiraš lahko samo na eni listi," je povedal Janša. Odgovoril je tudi na vprašanje, ali mu je Logar povedal, če bo Platforma prerasla v stranko. "To je vprašanje za tistega, ki jo je ustanovil," je menil Janša. 

Logar naj bi na posvetu danes povedal, da gre za napoved razprav, ki se bodo odvile v prihodnjih mesecih. "Ta nervoza, ki je predvsem v medijskem prostoru glede potencialnih nastopov na volitvah, je preuranjena," odgovarja Janša in poudarja, da so evropske volitve "šele čez slabo leto". "Še nikoli doslej ni bilo kake napetosti do evropskih volitev, vsaj do nekaj mesecev prej. Ko se zdaj sprašuje stranke, kdo bo nosilec, kakšna bo lista, kdo bo nosilec, bo še veliko vode preteklo, in ni rečeno, da tisto, kar se govori zdaj, bo tudi takrat," je odgovarjal. 

Janša: NSi deluje kot koristna opozicija

Janša je komentiral tudi vlogo stranke NSi v opoziciji. "Pozicija Nove Slovenije je nekoliko delikatna. V tujini temu pravijo koristna opozicija. To je stranka, ki je formalno v opoziciji, vendar pa selektivno kritizira vlado, zato pa dobi določene bonbončke, mesta v nadzornih svetih, javnih podjetjih, SDH. V tem položaju je NSi in to otežuje sodelovanje, še posebej, ker si je prilastila ključne nadzorne funkcije, ki po logiki stvari pripadajo največji opozicijski stranki," pravi Janša. V naslednjem hipu pa pove, da to ni glavna tema, ko gre za vprašanje skupnega nastopa na evropskih volitvah. 

Pojasnil je, da proporcionalni volilni sistem nagrajuje tiste, ki kandidirajo sami. Vsaj tiste, ki imajo možnost prestopiti prag. V primeru večinskega volilnega sistema pa bi bilo po njegovih besedah "neumno nastopati ločeno", pri čemer je odgovarjal na možnost skupne kandidature strank SDS, NSi in SLS. 

Robert Balen

O tem so sicer govorili s stranko SLS, a za SDS bi bilo smiselno, če bi s to stranko sodelovali tudi na drugih volitvah. Meni, da bi bilo smiselno, če bi združili moči tudi na državnozborskih volitvah. 

Odgovoril je še na vprašanje, kako komentira vabila NSi Platformi sodelovanja za skupen nastop na evropskih volitvah. Ocenjuje, da bi lahko bila udeležba na evropskih volitvah nekoliko večja, saj da se že sedaj veliko govori o njih, prav višja udeležba pa bi predstavljala večjo oviro za NSi za izvolitev njenih kandidatov v evropski parlament. "Še posebej, če bo na čelu ali na listi gospa Ljudmila Novak, ki jo nihče več ne vidi v tem političnem prostoru," je dodal.

Bo Milan Zver kandidiral?

Janša je odgovoril tudi na vprašanje, ali je res, da evropski poslanec iz vrst SDS Milan Zver ne bo več kandidiral na evropskih volitvah. Janša pravi, da to prvič sliši. Pojasnil je, da je v interesu vsake stranke, da se v Evropski parlament prebijejo ljudje, ki so si tam že prebili in jih poznajo ter lahko nekaj dosežejo. Navedel je, da imajo najuglednejše evropske stranke evropske poslance, ki so tam že po več mandatov, tudi 10. "Evropa je nekoliko širša od Slovenije in so tam kriteriji drugačni," je nadaljeval. Zato je po besedah Janše v interesu SDS, da oba trenutna poslanca kandidirata še enkrat. 

Takoj za tem pa je dejal, da še ni jasno, ali bosta kandidirala oziroma ali bosta ponovno evidentirana, saj da so v SDS postopek začeli šele včeraj. "Nobene liste ne bo v letošnjem letu," je pristavil, nato pa na vprašanje, ali bi se lahko na listi znašel tudi Logar, odgovoril: "Teoretična možnost obstaja za vsakega člana naše stranke pa tudi širše, saj ni pogoj za kandidaturo, da si član stranke."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta