Potrošniki septembra slabše razpoloženi

STA
20.09.2024 11:34

Razpoloženje potrošnikov se je v Sloveniji po avgustovskem izboljšanju septembra spet poslabšalo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek

Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov je bila za štiri odstotne točke nižja kot avgusta in za pet odstotnih točk nižja od dolgoletnega povprečja. V primerjavi z lanskim septembrom se je kazalnik izboljšal za pet odstotnih točk.

Upad vrednosti kazalnika na mesečni ravni so povzročila predvsem bolj pesimistična pričakovanja potrošnikov glede gospodarskih razmer v državi (znižanje za 11 odstotnih točk). V manjši meri sta se poslabšala še kazalnika trenutno finančno stanje v gospodinjstvu (za tri odstotne točke) in pričakovanja glede finančnega stanja v gospodinjstvu (za eno odstotno točko), medtem ko so se pričakovanja glede večjih nakupov izboljšala za eno odstotno točko, je danes objavil državni statistični urad.

Na letno rast kazalnika zaupanja so vplivala bolj optimistična mnenja o trenutnem finančnem stanju v gospodinjstvu in pričakovanja glede finančnega stanja v gospodinjstvu (v obeh primerih za 10 odstotnih točk) in glede gospodarskih razmer v državi (za eno odstotno točko). Rahlo so se poslabšala le pričakovanja glede večjih nakupov, in sicer za eno odstotno točko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta