Poziv Gibanja za pravice Palestincev: Slovenija naj se pridruži tožbi proti Izraelu

J.K.
04.01.2024 18:27

Z vidika spoštovanja mednarodnega prava pričakujejo intervencijo in aktivno vlogo Slovenije v tožbi, ki jo je vložila Južna Afrika.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Republika Južna Afrika je konec decembra na Meddržavno sodišče vložila tožbo proti Izraelu. 
EPA

Gibanje za pravice Palestincev je pozvalo ministrico za zunanje in evropske zadeve Tanjo Fajon, naj se Slovenija pridruži tožbi Republike Južne Afrike, ki je 29. decembra lani na Meddržavno sodišče v Haagu vložila tožbo proti Izraelu na podlagi konvencije o preprečevanju in kaznovanju genocida.

V gibanju menijo, da bi se Slovenija, ki je z novim letom nastopila mandat nestalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov in je med prednostna tematska področja uvrstila preprečevanje konfliktov in zaščito prebivalstva v oboroženih spopadih, morala na podlagi 63. člena Statuta Meddržavnega sodišča takoj pridružiti tožbi kot inervenientka. "Ob nastopu mandata članice v Varnostnem svetu ZN je premier Robert Golob dejal, da Slovenija ne bo le tiha opazovalka, ampak aktivna članica. Državni sekretar na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Marko Štucin je na 22. zasedanju Skupščine držav pogodbenic Rimskega statuta Mednarodnega kazenskega sodišča dejal, da je katerokoli hudodelstvo nesprejemljivo in trpljenje vsake žrtve nedopustno, in še dodal, da mora biti to vodilo ne le na Mednarodnem kazenskem sodišču, ampak tudi državam, da bodo lahko enako obravnavane vse situacije, vključno s Palestino in Ukrajino. S pridružitvijo tožbi naj sedaj Slovenija pokaže, da te besede lahko jemljemo resno," so poudarili v Gibanju za pravice Palestincev.

Dodali so, da z vidika nepristranskega ukrepanja in podpore prizadevanjem za zagotovitev spoštovanja mednarodnega prava pričakujejo intervencijo in aktivno vlogo Slovenije v tožbi Republike Južne Afrike pred Meddržavnim sodiščem. Poziv so med drugim podpisali Aurelio Juri, Rastko Močnik, Rudi Rizman, Danijel Rebolj, Ivo Vajgl, Dušan Keber, Jože Pirjevec, Božo Repe, Vlado Miheljak, Svetlana Slapšak, Barbara Rajgelj in drugi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta