Pred ptujskim nastopom Cece: Med šovinizmom in moralno paniko

Klara Širovnik Klara Širovnik
01.02.2023 05:05
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko je Ceca nastopila v Mariboru leta 2014, je imela v hotelu Habakuk rezervirano celotno nadstropje, vso komunukacijo z njo so vodili varnostniki in njeno osebje.

 
Ko je Ceca nastopila v Mariboru leta 2014, je imela v hotelu Habakuk rezervirano celotno nadstropje, vso komunukacijo z njo so vodili varnostniki in njeno osebje.  
Andrej Petelinšek
"Srpska majka", kakor od nanizanke Junaki zlega obdobja imenujemo Svetlano Ražnatović Ceco, bo v petek odprla komercialni del ptujskega kurentovanja. Je izbira izvajalke komercialno in simbolično posrečena? Ali velja pozornost posvečati tudi političnemu kontekstu? 

Ceca se ni nikdar distancirala od velikosrbskega političnega projekta oziroma je v diskurzu, ki je imel destruktivne učinke na Hrvaškem in v Bosni, aktivno sodelovala. Obenem pa je kurentovanje, ki je najbolj živo prav na območju spodnjega Podravja, že izvorno heretičen praznik. "Dolgo je bil obred preganjan s strani cerkve in oblasti. Kurentovanje ima subverziven, dionizičen, nekonvencionalen moment - iz tega zornega kota pa morda niti ni nič tako napačnega v tem, da pride nastopit Ceca. Kot kurentovanje je tudi ona prekršek," pravi prof. dr. Peter Stanković s FDV.

Ob tem se odpira še vprašanje, ali je napovedan koncert Marka Perkovića Thompsona, ki je veliko prahu dvignil v letu 2020, s Cecinim primerljiv. Sogovorka prof. dr. Ana Hofman z Inštituta za kulturne in spominske študije ZRC SAZU pravi, da ne ...
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta