Nesojeni ustavni sodnik Teršek poslancem: Podprite dr. Erbežnika, da se mu ne zgodi kot meni

M.St
08.10.2020 22:10

"Kolega dr. Erbežnik je odličen pravni strokovnjak. Predvsem pa ustavno pravo razume. Na Vas naslavljam vljuden apel, da mu odprete pot na Ustavno sodišče," piše dr. Andraž Teršek odločevalcem v parlamentu. Posebej pa apelira tudi na Igorja Zorčiča

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andraž Teršek
Sta

Dr. Andraž Teršek, odličen ustavni pravnik, junija v kandidaturi za ustavnega sodnika ni dobil zadostne podpore kljub drugačnim napovedim poslanskih skupin: od 88 navzočih poslancev je za Terška glasovalo 42 poslancev, 38 jih je bilo proti. Osem glasovnic je bilo neveljavnih. Ustavno sodišče čaka sodnika, ki bo zamenjal Dunjo Jadek Pensa, ki ji je mandat potekel sredi julija. Na ponovni poziv za kandidata za ustavnega sodnika so se prijavili Anže Erbežnik, Marjan Lekše, Boštjan Pintar, Rok Svetlič in Marko Starman. Predsednik Borut Pahor se je odločil za Erbežnika, ki je bil v igri že, ko je kandidat nato postal Teršek.

Anže Erbežnik
Neznan

 Ta se je v četrtek v zvezi novim krogom izbiranja ustavnega sodnika oglasil na svojem blogu, kjer je objavil pismo, ki ga je elektronsko poslal poslancem v parlament: "S kolegom dr. Anžetom Erbežnikom že dlje časa nisva v stiku. A ne, ker si tega ne bi želela. Poklicne poti so pretrgale najino nekdanjo kolegialno in pogovorno vez. Bila je plodna in iskrena. Spominjam sem, da se je moral takrat, ko sem bil sam že zaposlen kot asistent na Pravni fakulteti v Ljubljani, več kot polovico dneva voziti z vlakom na službeno mesto in nazaj. Kar nekaj let. In spominjam se, da je imel na PF v Ljubljani kar nekaj podobnih težav, ki sem jih imel tudi sam: oba sva fakulteto morala zapustiti, ker sva delala veliko in dobro. Kolega dr. Erbežnik je odličen pravni strokovnjak. Zlasti specialist za ustavno kazensko in kazensko-procesno pravo. Najbrž je v teh letih postal tudi izvrsten strokovnjak na drugih pravnih področjih. Predvsem pa ustavno pravo razume. Na Vas naslavljam vljuden apel, da mu odprete pot na Ustavno sodišče in da ne dovolite, da bi se mu zgodilo enako ali podobno, kot se je meni."

Kot Večer tudi Teršek zahteva glasovnice

Teršek sicer še vedno, podobno kot pred časom Večer, ko se je DZ glasoval o premierju Šarcu, zahteva vpogled v glasovnice, oddane na tajnem glasovanju. Tako v našem kot njegovem primeru je Informacijska pooblaščenka odločila, da bi državni zbor vpogled moral omogočiti. DZ se je na odločitev pritožil. Upravno sodišče o tej zadevi še vedno ni odločilo. "Raziskovalni novinar mi je sporočil, da mu je vir sporočil, da naj bi bile neveljavne glasovnice oddane tako, da se je najprej obkrožilo 'za', to fotografiralo, po tem pa obkrožilo 'proti,'" piše Teršek. Dalje: "Kot javnost ve, sem s pobudo poskusil doseči odločitev US, da način tajnega glasovanja v DZ ni ustavno sprejemljiv, ker dejansko ne zagotavlja tajnosti glasovanja." 

FPA

Teršek sicer na blogu pojasnjuje tudi, da je tudi v zadnjem krogu pogovorov pri predsedniku Borutu Pahorju, ko se na ponovljeni poziv sicer ni ponovno prijavil, ponovno podal soglasje h kandidaturi: "Na sestanku pri predsedniku republike so stranke Levica, SD in LMŠ držale besedo in zavzele držo integritete: izrazile so mi podporo in me predlagale kot kandidata. O tem sem bil obveščen. Sled o tem sem opazil tudi v medijih. Ko sem bil obveščen o tem, da so omenjene stranke kot kandidata pri predsedniku izpostavile mene (ker to lahko storijo), sem se jim zahvalil in na Urad predsednika republike poslal elektronsko sporočilo, da podajam soglasje h kandidaturi. V tem primeru, mojem, predsednik predloga treh strank ni sprejel kot uradno kandidaturo." Pri tem spomni na primer dr. Verice Trstenjak izpred let: "Pred štirimi leti sem ostal tako rekoč edini kandidat za mesto na Ustavnem sodišču. Na sestanku pri predsedniku republike (v nadaljevanju: PR) je stranka SDS predlagala svojo kandidatko (ker to lahko stori). Predsednik je ta predlog uradno sprejel kot kandidaturo. Gospo so kontaktirali in podala je soglasje. Postala je uradna kandidatka." Trstenjakova kasneje sicer ni imela zadostne podpore za izvolitev in ni postala ustavna sodnica.

Teršek o septembrskem dogajanju pri Pahorju napiše še: "Približno istočasno, ko sem poslal elektronsko sporočilo s soglasjem v Urad predsednika, je STA objavila novico, da se je predsednik že odločil glede kandidata. Naslednji dan sem prejel prijazno sporočilo iz Urada predsednika, da se je predsednik že odločil za kandidata. Enega. Četudi je predsednik republike maja in junija napovedal, da bo predlagal več kandidatov, kot pa je izpraznjenih mest na ustavnem sodišču, je ponovno predlagal enega kandidata. Tudi o tem ga ni nihče nič vprašal – v smislu, zakaj si je ponovno premislil." A istočasno Teršek ponovi, da je po njegovem Erbežnik odličen kandidat in bo odličen ustavni sodnik.

Apel Zorčiču

Igor Zorčič
Žiga Živulović Jr.

 Obrnil pa se je še na predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, in sicer z apelom: "Zagotovite dejansko tajnost glasovanja; ne dopustite, da je v prostoru, kjer se obkrožajo glasovnice, več kot ena oseba; ne dovolite vstopa v prostor, kjer se obkrožajo glasovnice, z mobilnimi telefoni ali podobnimi napravami; razmislite ponovno o predlogu, da morajo poslanke in poslanci glasovati bodisi 'za' bodisi 'proti', potem pa temu primerno izpopolnite Poslovnik DZ."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta