Predsednik Pahor in znanstveniki: Ni vsaka rast gospodarske aktivnosti dobra

Kristina Božič
19.05.2020 19:30

Stalni posvetovalni odbor predsednika republike za podnebno politiko je sprejel 6. priporočilo, ki poziva vlado in parlament k opustitvi preživele gospodarske paradigme ter ocenjuje, da prihaja čas ponovne prerazporeditve

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljana. Brod. Delo na cesti. Dars, obnova cest, delavci na cesti, cestarji, avtocesta, ljubljanska obvoznica.
Robert Balen

Od padca berlinskega zidu dalje ni bilo globalnega konsenza, kot je zdaj, da bomo po pandemiji priča novi realnosti, je ob koncu sestanka stalnega posvetovalnega odbora v izjavi za javnost dejal predsednik republike Borut Pahor. K soodločanju, kakšna naj bo sprememba na bolje, kakšna naj bo nova pot, za katero bo vredno zastaviti energijo – intelektualno, aktivistično in politično – je pomembno, da se vključi vse, je izpostavil.
V priporočilu so poudarili, da ni vsaka rast gospodarske aktivnosti dobra in da okrevanje po krizi ne sme temeljiti samo na nekritični rasti: "Temeljito moramo premisliti, koliko aktivnosti in kakšno ravnanje je potrebno za dobro, zdravo, dostojno in pošteno življenje vseh sedanjih in prihodnjih generacij." Zaslužni profesor Dušan Plut je pojasnil, da bo verjetno šlo najprej za selektivno odrast – načelo odrasti se bo uveljavljalo na področjih, kjer so pritiski na okolje in podnebje največji. "Zmanjševanje emisij toplogrednih plinov je selektivni ukrep uveljavljanja odrasti kot koncepta, ki bo zaznamoval 21. stoletje," je dejal. "Slovenija ima pri tem izjemne danosti in priložnost, da postane ena ključnih držav prehoda v ekosistemsko družbeno ureditev."
​Tudi znanstvenica Lučka Kajfež Bogataj je pritrdila, da priporočilo, ki bo iz urada predsednika države šlo tako v pisarne vlade, državnega zbora kot državnega sveta, govori o odrasti. "Seveda gre za odrast, kaj pa je pariški sporazum drugega kot odrast?" je pokimala. Prepričana je, da sedanji ekonomski model, ki temelji na rabi fosilnih goriv, neprestani gospodarski rasti kot merilcu uspeha in potrošništvu, ni vzdržen. "Ta model moramo spremeniti, a slovo od tega modela, ki ga poznamo, je seveda težko," je izčrtala pokrajino novih horizontov, v kateri se nahajamo.

​Sami si postavljamo omejitve

Pogajalec Slovenije za področje podnebnih sprememb Zoran Kus je opozoril, da so omejitve le tiste, ki si jih sami postavljamo. Še posebej na finančno-gospodarskem področju. "Edina omejitev so naravni viri, ki jih imamo na voljo," je dejal in poudaril, da je drugače z denarjem in sredstvi, ki jih lahko kot družba namenimo prehodu v okolju, podnebju in vsem ljudem prijazno družbeno ureditev. Sredstva za zelena delovna mesta, je pojasnil, se lahko in bi se jih moralo zagotoviti z izdajo zelenih obveznic tako na ravni EU kot posameznih držav.
Raziskovalka Andreja Urbančič z Instituta Jožef Stefan je ob predstavitvi predsedniškega priporočila vladi in parlamentu spomnila na pomen javnih politik in previdnostnega ravnanja oblasti - vrednost teh se je potrdila tudi skozi izkušnjo epidemije. Mojca Dolinar iz republiške agencije za okolje pa je poudarila pomen tega, da ukrepi, ki bodo naslavljali čas po epidemiji, morajo reševati tudi okoljsko in podnebno krizo, pri čemer je posebej poudarila pomen vlaganj javnih sredstev v raziskave in razvoj - tudi novih tehnologij, ki upoštevajo specifike slovenskega okolja. Na pomen samooskrbe, vlaganj v krepitev sonaravne poplavne varnosti in železniške infrastrukture, je spomnil Andrej Gnezda iz fundacije Umanotera. Tudi on je dejal, da ukrepi ob izhodu iz epidemije ne smejo še poglabljati obstoječih okoljske in podnebne krize. "Gospodarska rast spada na odpad zgodovine," je povzel Rok Kranjc. Raziskovalec in podnebni aktivist, član gibanja Mladi za podnebno pravičnost je dodal, da se moramo kot demokratična družba "nujno pogovarjati o univerzalnih dohodkih ali univerzalnih temeljnih storitvah, krepiti je potrebno zadružništvo in participativno ekonomijo".
Dosedanji ukrepi vlade Janeza Janše pogojev, ki bi izrecno temeljili na podnebno, okoljsko in delovnopravno odgovornem ravnanju, ne vsebujejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta