Pregled leta v gospodarstvu: Trgovinska vojna in vse drugo

Urban Červek Urban Červek
22.12.2019 19:33

Iztekajoče se leto je na globalnem gospodarskem področju zaznamovala zaostritev odnosov med ZDA in Kitajsko, v prvi vrsti s poskusom omejitve kitajskega informacijskega velikana Huaweia

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leto 2019 bo šlo v zgodovino kot leto propada letalskega prevznika Adrie Airways.
Robert Balen

Ključna kratica se glasi 5G, peta generacija mobilne tehnologije. V zadnjih letih je kitajski tehnološki prvak Huawei z vratolomno hitrostjo razvoja najprej dosegel in nato presegel svoje zahodne konkurente in se umestil kot vodilni ponudnik tehnologije 5G, ki prinaša nove razsežnosti mobilnega povezovanja med ljudmi (in stvarmi).
V ZDA je pod sedanjim predsednikom Donaldom Trumpom očitno dozorelo spoznanje, da je Kitajska grožnja, ki jo je treba vsaj upočasniti, če ne ustaviti. Svojim podjetjem in vladnim službam je ameriška administracija prepovedala nakup in uporabo Huaweieve informacijske tehnologije, uradno zaradi grožnje nacionalni varnosti. Zaradi povezave med oblastjo in gospodarstvom bi lahko namreč Kitajska Huaweievo opremo kot trojanskega konja izkoristila za prestrezanje občutljivih informacij oseb in institucij, ki jo bi uporabljale. ZDA so tudi "svetovale" svojim državam zaveznicam, naj se odrečejo Huaweievi opremi, čeprav je trenutno najboljša in cenovno ugodna.
Glede na razkritja žvižgača Edwarda Snowdna o vseobsežnem prisluškovalnem sistemu, ki ga je po svetu vzpostavila ameriška tajna služba NSA, je sicer kazanje s prstom na drugega "grešnika" s strani ZDA nekoliko neiskreno, če uporabimo blago besedo.

Algoritmi in baze podatkov

A konfrontacija s Kitajsko je veliko obsežnejša kot je le tehnologija 5G in Huawei. V ozadju se, na primer, bije tudi boj za prevlado na področju umetne inteligence, kjer Kitajska prav tako dosega in ponekod že presega svoje zahodne tekmece. Pri čemer so ji v veliko, če ne odločilno pomoč orjaške baze osebnih podatkov, ki jih brez posebnih omejitev zaradi zaščite zasebnosti (ne)prostovoljno zbira več kot milijarda njenih državljanov. Ključna surovina za učenje algoritmov umetne inteligence so namreč prav podatki.

Leto 2019 bo šlo v zgodovino kot leto propada letalskega prevznika Adrie Airways.
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta