(PREJELI SMO) Izjava Pravniškega društva v Mariboru v povezavi z napovedano selitvijo sedeža Nove KBM v Ljubljano

13.05.2024 00:00

Napovedana poteza banke bi predstavljala velik udarec lokalnemu gospodarstvu in širši regiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Pravniško društvo v Mariboru predstavlja združenje več kot 200 pravnikov, ki aktivno deluje vse od leta 1964. V društvu smo negativno presenečeni in zaskrbljeni ob nedavni novici, da namerava Nova KBM, d. d., svoj sedež oziroma poslovni naslov nove združene banke preseliti v Ljubljano. Nova KBM, d. d., je bila ustanovljena 27. julija 1994 s sedežem v Mariboru, na področju vzhodne Slovenije pa ima tudi večinski delež komitentov, ki banko od nekdaj štejemo za "svojo". Nad napovedano odločitvijo smo toliko bolj začudeni, ker banka posluje dobro in poslovnih razlogov za selitev ne vidimo, po drugi strani pa skupina OTP, katere član je Nova KBM, d. d., v državah v soseščini banke, ki jih je prevzela, ohranja na dotedanjih sedežih (na primer v Splitu in Novem Sadu).

Napovedana poteza banke bi predstavljala velik udarec lokalnemu gospodarstvu in širši regiji. To je slaba popotnica za bodoče kadre, ki jih izobražujeta Pravna fakulteta Univerze v Mariboru in Ekonomsko-poslovna fakulteta Univerze v Mariboru. Diplomantom bodo namreč močno poslabšane možnosti, da v našem mestu zasedejo vodstvena mesta. Dobro plačane službe se selijo drugam, v Mariboru pa očitno ostajajo zgolj nižja in slabše plačana delovna mesta.

Banka je novico o selitvi sedeža sporočila tik pred prvomajskimi prazniki, kot da bi hotela, da gre potiho mimo. Vendar ne mimo nas. Pričakujemo, da politični veljaki iz našega mesta, tako tisti, ki delujejo na državni, kakor tisti, ki delujejo na lokalni ravni, pozabijo na stare zamere in se za skupno dobro, ki presega interese posamezne politične stranke, povežejo ter napnejo vse sile, da preprečijo pot v brezperspektivnost našega mesta in regije. Vlado in Državni zbor RS pa pozivamo, da aktivno pristopita k skladnemu regionalnemu razvoju celotne države, kajti le z dvema pljučnima kriloma lahko dihamo na polno. Tudi ta odločitev lahko predstavlja košček v sestavljanki želje po enakovredni razvitosti regij in zmanjšanja dnevnih migracij, ki v prestolnici povzročajo vse večje težave.

Izjavo je sprejel Upravni odbor Pravniškega društva v Mariboru na svoji 2. redni seji dne 9. 5. 2024.

V imenu Pravniškega društva v Mariboru predsednik Klemen Drnovšek

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta