(PREJELI SMO) Odgovor na pismo rektorja Kačiča: To je seveda ne-strategija in pomeni pasivno odzivanje na trenutno situacijo

DR
09.07.2021 13:19
Odgovor Visokošolskega sindikata Slovenije na pismo rektorja Univerze v Mariboru dr. Zdravka Kačiča v nadaljevanju objavljamo v celoti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rektor Zdravko Kačič
Andrej Petelinšek

Dne 8. 7. 2021 je bilo v časniku Večer objavljeno nenavadno pismo mariborskega rektorja prof. dr. Zdravka Kačiča. Predstavljalo naj bi odgovor na javni poziv, ki smo ga v Visokošolskem sindikatu Slovenije že pred dvema tednoma poslali rektorjem javnih univerz in ministrstvu za izobraževanje. V njem smo predlagali, naj vodstva univerz vložijo dodatne napore v prepričevanje zaposlenih in študentov v cepljenje in naj izkoristijo poletno epidemično zatišje za investicije v izboljšanje prezračevalnih sistemov, saj se koronavirus v pomembni meri širi aerosolno. S tem bi bile univerze bolj odporne in bi v naslednjih valovih epidemije lahko ostale odprte dlje. Rektor UL in rektorica UP sta se odzvala zelo hitro, prvi tudi z jasno pripravljenostjo za dodatno promocijo cepljenja in za aktivno prizadevanje za predlagane dodatne rešitve, ki bodo omogočile daljšo odprtost univerz. MIZŠ se bo najbrž odzvalo šele v naslednjem mandatu.

Gorazd Kovačič

Še več, rektorjevo pismo je mogoče razumeti tako, da zapiranje visokošolskih ustanov jemlje kot danost. Njegova "strategija" je ta, da bo UM odprta, dokler bo vlada to dovolila, potem pa bo zaprta. To je seveda ne-strategija in pomeni pasivno odzivanje na trenutno situacijo, ki se ves čas spreminja. VSS mu je predlagal nekaj drugega: proaktivnost za izboljšanje pogojev za izvajanje študija v živo, dokler je čas za to. Bojimo se, da njegovo pismo kaže, da se je že sprijaznil s tem, da se univerza v času pandemije spreminja v dopisno šolo. Odraža pa tudi siceršnji način vodenja Univerze v Mariboru s pomanjkanjem socialnega dialoga in samorefleksije, kar je prekrito z leporečenjem.

Dr. Gorazd Kovačič, predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije, in

Dr. Marija Javornik Krečič, predsednica VSS – Sindikata Univerze v Mariboru

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta