(PREJELI SMO) Pet mitov o zdravniški stavki

DR
28.02.2024 08:33

Če vladni podpis nič več ne šteje, v kakšni pravni državi živimo? Mladi zdravniki Slovenije o petih mitih in petih resnicah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

1. Zdravniki med stavko ne delajo.

Ni res! Slovenski zdravniki obravnavamo vse nosečnice, nujne in onkološke bolnike, vse stare do 18 in nad 65 let, pa tudi veliko večino preostalih, ker ne želimo, da zaradi vlade nastradajo bolni ljudje.

2. Zdravniki, ki delajo, stavke ne podpirajo.

Ni res! Podpora stavki je po naši anketi 98,5-odstotna!

3. Zdravniki stavkajo zaradi denarja.

Ni res! Zdravniki stavkamo, ker ne vidimo nobene druge možnosti, kako vlado opozoriti na razpadanje javnega zdravstva! Plačna reforma je le eden od nujnih delov celovite zdravstvene reforme, ki so jo obljubljali pred volitvami! Stavkamo, ker vlada ne izpolni pogodbe, ki jo je sama podpisala! Če vladni podpis nič več ne šteje, v kakšni pravni državi živimo?

4. Odpoved soglasij za nadurno delo je del stavke.

Tehnično gledano ne drži! Delo največ 40+8 ur tedensko je pravica vsakega delavca, ki je bila z našim privoljenjem doslej kršena. Tako smo zagotavljali delovanje 24-urnih urgentnih služb in bolnišnic. Zaradi ignorance vlade ne vidimo motivacije, da bi še naprej žrtvovali svoje zdravje in odnose z bližnjimi. Kako bo sistem deloval po 1. marcu, ni naša odgovornost.

5. Stavkajo samo slovenski zdravniki.

Ne drži! Stavke potekajo marsikje, kjer zdravstveni sistem razpada ali zaposleni niso zadovoljni s pogoji dela. V VB poteka najdaljša zdravniška stavka v zgodovini. S tem da oni na dan stavke dejansko ne pridejo v službo! Stavka poteka v Južni Koreji. Nedavno so o zdravniških stavkah poročali iz Nemčije, Španije, Italije, Portugalske ... Rekorderji glede stavk so poljski zdravniki, l. 2017 so celo gladovno stavkali.

Ekipa Mladih zdravnikov Slovenije

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta