Premiki v politiki: Aleksandra Pivec se vrača z "novo in drugačno politiko"

DR
15.03.2021 14:11
V soboto v Mariboru kongres stranke bivše kmetijske ministrice in predsednice Desusa Aleksandre Pivec, ki bo sicer za zaprtimi vrati in po videopovezavi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksandra Pivec z Janezom Ujčičem
Robert Balen

Odstopljena predsednica Desusa in nekdanja kmetijska ministrica v tretji Janševi vladi Aleksandra Pivec se vrača na strankarsko sceno to soboto. Ustanovni kongres nove stranke bo potekal v Mariboru, a za zaprtimi vrati in večinoma prek videopovezave. Okoli Pivčeve, ki še prejema ministrsko nadomestilo, s položaja se je poslovila zaradi afere SRIPT in po razkolu v Desusu, se že nekaj mesecev organizira gibanje Za ljudi. V sporočilu za javnost, s katerim napovedujejo kongres, so danes zapisali, da "prihaja nova politična stranka, ki bo s pogumom, spoštovanjem, solidarnostjo in srčnim povezovanjem ljudi, iz vseh slovenskih dežel, skrbela za enakopraven razvoj celotne Slovenije". Skupaj s Pivčevo je nekaj članov zapustilo Desus, denimo strankin uradni govorec Janez Ujčič in podpredsednici Anita Manfreda in Jelka Kolmanič. Požareport poroča, da naj bi kongres Pivčeve in somišljenikov vodil nekdanji mariborski politik SDS, dolgoletni direktor Mariborskega vodovoda Danilo Burnač. Tako Ujčič kot Manfreda naj bi sodelovala tudi v novem projektu. Za ustanovitev nove stranke je sicer treba zbrati 200 overovljenih podpisov ustanovnih članov.

Ko je bila Aleksandra Pivec še del vladne ekipe. Bo s Počivalškom že kmalu spet tesneje sodelovala?
Robert Balen

Že dlje časa se ugiba - o tem smo pisali - o možni navezi SMC Zdravka Počivalška in nove stranke Aleksandre Pivec, v tej kombinaciji so nekateri videli tudi zunajparlamentarno Dobro državo Bojana Dobovška. A iz slednje so danes vsled teh informacij sporočili: "Stranka Dobra država se ne povezuje z nobeno drugo politično stranko. Smo pa iz različnih virov dobili informacije, da se naše ime nepooblaščeno omenja v internih komunikacijah določenih interesnih, političnih skupin." V novih predvolilnih koalicijah naj bi Počivalšek računal tudi na nekatere županske liste, nenazadnje je pod zastavo SMC na zadnjih volitvah kandidiral denimo tudi mariborski župan Saša Arsenovič. Na čelu napovedane obnove SMC, ki išče nov volilni bazen, je dolgoletni svetovalec več strank Sebastjan Jeretič

V desnosredinskem bazenu se že nekaj časa kuje še en projekt, pod imenom Povežimo Slovenijo, kjer so v ospredju SLS Marjana Podobnika, NLS Franca Kanglerja in Zeleni Andreja Čuša. Strankarski projekt je že napovedal tudi nekdanji okoljski minister, tedaj še iz SMC, Jure Leben

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.