(Pre)optimistčne napovedi o decembrskem cepljenju?

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
14.11.2020 06:30

Kdaj se bodo prvi prebivalci dejansko lahko cepili proti covidu-19, je odvisno od Evropske agencije za zdravila. Cepljenje bo prostovoljno in brezplačno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Natančnega protokola, strategije, kako bo cepljenje izvedeno v Sloveniji in kdo ga bo najprej deležen, še ni. 
Andrej Petelinšek

Ali se bodo prvi prebivalci Slovenije res lahko še pred iztekom leta 2020 cepili proti covidu-19, kot je v četrtek nakazal minister za zdravje Tomaž Gantar, je odvisno od Evropske agencije za zdravila (EMA). Ta institucija je tista, ki, potem ko pregleda vso dokumentacijo in presodi, da je cepivo varno in učinkovito za uporabo, izda proizvajalcu dovoljenje za promet na evropskem trgu.

 

​Odločitev že v 70 dneh?

Ali bosta Pfizer in BioNTech, ki sta tako kot AstraZeneca Oxford in Moderna že v tretji fazi raziskav svojega cepiva proti covidu-19 in sta EMI že tudi predala obsežno dokumentacijo, dejansko dobila njeno privolitev, ni mogoče napovedati. Zato tudi Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani pravi, da je ministrova napoved zelo optimistična. "EMA že pregleduje dosjeje za registracijo tako Pfeizerja kot drugih dveh omenjenih podjetij, saj je v tretji fazi raziskav, ki se že zaključujejo, že mogoče oddati dosje na agencijo. Postopek preverjanja običajno traja 210 dni, v epidemiji pa morajo pohiteti, zato bodo morali v 70 dneh sprejeti odločitev, ali cepivu dajo dovoljenje ali ne. Za zdaj gre vse po načrtu, ampak jaz si ne bi upal napovedati, da bo v drugi polovici decembra cepivo že dostopno. Mogoče pa ima minister druge informacije. Če je tako, bom zelo vesel," je dejal Štrukelj. Mimogrede, nemški minister za zdravje Jens Spahn je včeraj napovedal, da bo cepivo v Nemčiji na voljo v prvi četrtini prihodnjega leta, takrat bodo začeli cepiti najbolj ogrožene skupine.

 

​Evropska unija se pogaja s sedmimi proizvajalci

Da bo po najboljšem scenariju prvo cepivo na voljo pri nas konec decembra, saj pričakujejo, da bi prvi proizvajalec dovoljenje za promet lahko dobil konec novembra oziroma v začetku decembra, je na včerajšnji tiskovni konferenci povedala tudi Doroteja Novak Gosarič z direktorata za zdravstveno varstvo ministrstva za zdravje. Ponovila je, da se evropska komisija, ki je sofinancirala razvoj cepiv, pogaja s sedmimi proizvajalci, s štirimi pa je že sklenila tudi pogodbe o predčasnem nakupu cepiva.

Tako Slovenija sodeluje v skupnem razpisu Evropske komisije za nabavo cepiva, ki bo med države članice razdeljeno glede na delež prebivalcev v posamezni državi članici, za Slovenijo je to 0,47 odstotka. Koliko odmerkov cepiva bo Slovenija dobila v prvi fazi, pravi Novak Gosaričeva, je odvisno tudi od tega, koliko količin bo lahko proizvajalec zagotovil ob prvi dobavi. "Upamo, da bomo že v prvi fazi dobili toliko doz, da bomo lahko cepili najbolj rizične skupine." Prav zaradi tega, ker vsaj še nekaj časa ne bo mogoče zagotoviti toliko odmerkov, da bi lahko cepili 60 odstotkov prebivalstva - to je številka, ki bi po ministrovih besedah omogočala spet normalno življenje -, bodo najprej cepljeni starejši od 65 let, kronični bolniki in zaposleni v zdravstvu. A natančnega protokola, strategije, kako bo cepljenje izvedeno, kdo ga bo najprej deležen, še ni. Strategij naj bi bilo tudi več, saj se, po besedah Novak Gosaričeve, pričakujejo tri vrste cepiv; eno naj bi bolj preprečevalo prenos okužbe, drugo naj bi bolj ščitilo pred hujšimi zapleti. Zato bo država šele, ko bo znano, katero cepivo bomo dobili, sproti delala različne strategije, ki se bodo sicer opirale na že izdelano skupno evropsko strategijo. O strategiji naj bi odločala stroka, je poudarila predstavnica ministrstva in še dejala, da bo cepljenje prostovoljno in brezplačno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta