Prevečkrat Predinove skladbe? Zakaj ste predvajali Zlatkovo pesem? Poslušalko zanima glasbena ponudba prvega programa RAS

B.P.
19.11.2021 10:22

Primer iz oktobrskega poročila varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev Radiotelevizije Slovenija Ilinke Todorovski.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Zlatko med protestom ...

Robert Balen

Poslušalka M. B. je napisala mnenje o glasbeni ponudbi Prvega in menila, da uredniki prevečkrat v program uvrščajo skladbe Zorana Predina. Vprašala je, zakaj so 6. oktobra predvajali Zlatkovo skladbo, torej glasbo avtorja, ki je angažiran v aktualnih dogodkih in protestih (nelektorirano v nadaljevanju):

Zoran Predin

Tadej Regent

Pojasnilo sta pripravila odgovorni urednik Prvega Danijel Poslek in urednica Uredništva glasbenega in razvedrilnega programa Simona Moličnik:

Danijel Poslek

Adrian Pregelj

V mesecu septembru je Zoran Predin objavil svoj novi singel Brez sence in stopinj. Ta pesem je zelo lirična, dozorela ljubezenska izpoved. V mesecu septembru je bila predvajana sedemkrat in enkrat je bila predvajana njegova starejša skladba Praslovan."

Pisarna varuhinje je dodala splošno pojasnilo glede raznolikih odzivov občinstva:

"Razprava o tem, katere glasbe je v programih preveč, katere premalo, poteka neprestano. Varuhinja v njej ne more sodelovati, saj nima pristojnosti glede programske sheme, prav tako tudi ne strokovnih kompetenc in ustreznega glasbenega znanja, poskrbi pa, da so uredniki seznanjeni s pričakovanji in mnenji občinstva. Ob tem je razumljivo, da si poslušalci in gledalci vtis glede predvajanja določene (glasbene) vsebine ustvarimo na podlagi tega, kateri program poslušamo in kdaj ter kakšne so naše poslušalske navade. Kot ste prebrali, je bil izvajalec Zoran Predin na frekvencah prvega radijskega programa predvajan osemkrat, kar je manj, kot ste zapisali, zato se z vami strinjamo, da je poslušalcem pri vrednotenju programov in vsebin konkretna uredniška analiza oz. pojasnilo lahko v veliko pomoč.

Adrijan Pregelj

Ob tem vas bo zagotovo zanimala poglobljena analiza glasbenih programov Radia Slovenija na vseh treh radijskih programih (Prvi, Val 202, Ars), ki jo je za programski svet, ki v imenu javnosti upravlja zavod Radiotelevizija Slovenija, pred kratkim pripravilo vodstvo Radia Slovenija. Celotna analiza je pripeta kot priponka. V njen boste lahko med drugim prebrali, da predstavlja glasba na vseh treh programih že skoraj 65 odstotkov vsega predvajanega programa skupaj, delež slovenske glasbe se v programih povečuje. Na Prvem je delež glasbe približno polovični, zadnja leta se je počasi zviševal, takšno razmerje pa želijo na Prvem ohraniti tudi v prihodnje. V prvem polletju 2021 je bilo na Prvem predvajanih nekaj več kot 16.200 različnih skladb in 8000 različnih izvajalcev. V analizi boste našli tudi natančne podatke o predvajanih žanrih, jeziku skladb, tematskih oddajah, glasbenih projektih, festivalih, izdajah, tematskih dnevih in posebnih snemanjih. Pod črto pa bi lahko rekli, da glasbena podoba Prvega programa temelji na predvajanju zelo širokega nabora glasbenih zvrsti, velik poudarek je tudi na slovenski glasbi."

Celotno analizo glasbenih programov Radia Slovenija najdete v poročilu na strani 52.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta