Pri katerem slovenskem trgovcu so živila najcenejša? Za enak izdelek testenin ali olja tudi do 20 centov razlike

M.R.
19.09.2022 11:36

Vlada je zagnala spletno stran, na kateri so objavljene primerjave cen košarice prehranskih proizvodov med šestimi različnimi trgovci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Gre za ukrep vlade, s katerim naj bi potrošnikom omogočili transparenten pregled cen in lažjo izbiro med primerljivimi proizvodi za 184 različnih živil.

Primerjava cen košarice po trgovinah v Sloveniji
Naša Super Hrana

Živila so razdeljena v 15 skupin: moka, kruh, testenine, goveje, svinjsko in piščančje meso, mleko, jogurt, sir, maslo, jajca, jabolka, krompir, olje in sladkor. Ob tem so dodali še pet skupin, ki so že vključena v prvi popis: paprika, čebula, paradižnik, hruške in bučno olje.

Prvi cilj tega projekta je zaščita gospodinjstev, ki se jim zaradi inflacije in dvigov cen znižuje kupna moč, je povedala ministrica za kmetijstvo Irena Šinko. Drugi cilj je zagotovitev oskrbe s prehrano za celotno prebivalstvo, tretji cilj pa je porazdelitev bremena draginje po celotni verigi.

Naša Super Hrana

Cene med šestimi največjimi trgovci (Eurospin, Lidl, Mercator, Hofer, Spar in Tuš) bodo spremljali sedem mesecev. Trije so dali soglasje (Hofer, Lidl in Spar), za ostale pa pričakujejo, da bodo soglasje dali v kratkem, je povedala ministrica in dodala, da so tudi pri ostalih treh trgovcih pregled vseeno opravili.

Primerjava cen košarice po trgovinah v sosednjih državah
Naša Super Hrana

V sedmih mesecih bodo trikrat spremljali tudi cene v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. V tujini pa so izbrali po tri trgovce v vsaki državi. Pogoj je, da ima trgovine oddaljene največ 50 kilometrov od meje s Slovenijo, izbirali pa so tudi tiste trgovce, ki so prisotni tudi na slovenskem trgu. Na Hrvaškem bodo tako cene spremljali v trgovinah verig Lidl, Spar in Konzum, v Italiji Lidl, DeSpar in Conar ter v Avstriji Lidl, Spar in Billa.

Če mehki ukrepi ne bodo zadostovali, se bo vlada odločila za ukrep o nadzoru cen, pri tem pa bo od vseh deležnikov v verigi zahtevala cene posameznih proizvodov, vendar pa teh cen ne bo javno objavila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta