Protest zoper šikaniranje Saša Hribarja in poziv k ukrepanju

B.P.
04.05.2023 17:22

Javni protest oziroma poziv zaposlenih na RTV Slovenija v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Protestiramo zaradi javnega zapisa v. d. strokovnega direktorja RTV za področje prava Draga Zadergala o našem dolgoletnem sodelavcu Sašu Hribarju, radijskem voditelju, članu Programskega sveta in Sveta delavcev RTV Slovenija, na družbenem omrežju Twitter dne 30. aprila 2023. Zadergal je zapisal (nelektorirano): "Sašo Hribar je bil dezerter, ne glede kako ga poskuša Lesjak pokriti. Zato pa sramoti osamosvojitveno vojno, njene žrtve in akterje, da bi sam pri sebi prebolel in predelal svojo strahopetnost. Lahko pa, da je dezertiral, ker je videl, da je rdeča zvezda na drugi strani."

Nedostojno, neprimerno in tudi v neskladju z notranjimi akti RTV Slovenija je, da eden od vodilnih ljudi javnega zavoda RTV na ta način z zaposlenim javno obračunava na družbenem omrežju in sodeluje v kampanji blatenja sodelavca ustanove, v kateri Zadergal zaseda enega izmed vodilnih položajev. In še huje: Hribarja obtoži nemoralnega, potencialno celo kaznivega dejanja.

Ena od nalog pravne službe, ki jo vodi Zadergal, je tudi zagotovitev pravne pomoči delavcu (6. člen aneksa št. 15 h kolektivni pogodbi), torej zaščita delavca, ki mu grozi kazenski, civilni ali upravni postopek. Zadergal je s tem kršil tudi svoje službene obveznosti in dolžnosti.

Sašo Hribar bo zaradi zapisa na Twitterju tožil tudi vodjo pravne službe na RTVS

Ravnanje v. d. strokovnega direktorja RTV Slovenija za področje prava je zavržno, neetično in nedostojno, pa tudi v nasprotju z internimi pravili javnega zavoda. Zato zahtevamo, da se Drago Zadergal uslužbencu RTV Slovenija Sašu Hribarju za zapisane obtožbe opraviči. Prepričani smo tudi, da je Zadergal s svojim ravnanjem pokazal, da ni primeren za opravljanje odgovornega dela vodenja področja prava na RTV Slovenija, zato ga pozivamo k odstopu. Zaradi vseh naštetih kršitev pa bi moral zoper Zadergala ustrezno ukrepati tudi v. d. generalnega direktorja Andrej Grah Whatmough.

Ob tem opozarjamo na ponavljajoč vzorec šikaniranja in javnega obračunavanja s sodelavkami in sodelavci RTV Slovenija, ki ga na družbenih omrežjih izvajajo nekateri, ki trenutno zasedajo celo vodilne in vodstvene položaje na RTV Slovenija. Zahtevamo, da se to njihovo škodljivo početje preneha! Verbalno in digitalno nasilje sta ena izmed ključnih groženj, s katerimi se soočajo novinarke in novinarji v Sloveniji, kar so prav te dni sporočili iz mednarodne organizacije Novinarji brez meja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta