Proti povečanju sežiga odpadkov v Salonitu Anhovo

Andreja Kutin Andreja Kutin
13.04.2022 18:36

Prebivalci doline s starimi okoljskimi bremeni nasprotujejo povečanju sežiga odpadkov - čeprav bi nadgradili čistilne naprave in filtre.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"V Anhovem bo zgorelo več smeti kot v sedmih celjskih sežigalnicah, kjer to počnejo pod bistveno strožjimi kriteriji," svarijo v iniciativi. 
Arhiv Salonita Anhovo

Salonit Anhovo bo podvojil sosežig odpadkov - letno naj bi tako sosežigali 220 tisoč ton odpadkov, dnevno 600 ton. Tako opozarja tamkajšnja civilna iniciativa, ki že dolgo bije boj s cementarno. Ker gre za sosežig, torej mešanje običajnega goriva z odpadki, veljajo za drugačne, veliko višje mejne vrednosti izpustov v okolje, kot veljajo za klasične sežigalnice. Prebivalci doline, ki je obremenjena z industrijo ter dediščino proizvodnje salonita, že nekaj časa opozarjajo na okoljska tveganja onesnaževalcev. Na to opozarja tudi 600 zdravnikov, ki so že pozvali odločevalce k izenačitvi mejnih vrednosti in upoštevanju zdravstvenega stanja lokalnih prebivalcev. "V Anhovem bo zgorelo več smeti kot v sedmih celjskih sežigalnicah, kjer to počnejo pod bistveno strožjimi kriteriji. Podjetje Salonit Anhovo je v preteklosti zavajalo, skrivalo ključne informacije, sprejemalo neodgovorne in za prebivalce škodljive odločitve ter predstavljalo alternativna dejstva," pišejo v civilni iniciativi.

Razlog za preplah so predstavitve, ki jih podjetje pripravlja v občini Kanal ob Soči. Čistilne naprave in filtre, ki bodo znižali emisije, naj bi zgradili v dveh do treh letih. "A vse je pogojeno s podvojitvijo sosežiga na 220 tisoč ton in povečanjem proizvodnje," pojasnjuje Miha Stegel iz civilne iniciative Danes!, kjer od podjetja zahtevajo, naj najprej zgradi čistilne naprave in šele nato poveča proizvodnjo. Člani uprave Salonita so ta predlog zavrnili. "Preprosto jim po vseh letih sprenevedanj več ne verjamemo," dodaja Stegel. Da so obljube cementarne prazne in da gre le za povečevanje proizvodnje, menijo tudi v ostalih okoljskih društvih. "Predstavitve načrtov družbe, ki zajemajo tudi končno pogostitev skrbno izbranega občinstva, podjetje pa jih trenutno intenzivno izvaja v občini Kanal ob Soči, so piarovsko izjemno dovršeni nastopi z vsemi elementi greenwashing propagande," trdijo pri EKO Anhovo.

In Salonit Anhovo? Načrtuje zeleni prehod, trdijo: "Trenutno je delež toplotne energije, ki jo pridobijo iz alternativnih goriv, dobrih 60 odstotkov. V sklopu postavitve inovativne tehnologije za dodatno čiščenje dimnih plinov in pomembnem znižanju trenutnih emisij pa načrtujemo tudi povečanje deleža alternativnih goriv. Načrtovane posodobitve bodo vključevale zgolj goriva, sestavljena iz trdnih predpripravljenih nenevarnih odpadkov." Vse posodobitve, ki jih načrtujejo, bodo bistveno znižale vplive delovanja cementarne na okolje - kljub povečani proizvodnji kapaciteti, ker bodo uporabili najsodobnejše inovativne tehnologije, ki so v tem trenutku uporabljene v manj kot desetih odstotkih od več kot 200 cementarn v Evropi, zagotavljajo v cementarni.

Salonit Anhovo trenutno pripravlja poročilo o vplivih na okolje - postopki za pridobitev dovoljenj bodo torej šele stekli, javna obravnava načrtov pa naj bi bila načrtovana za poletje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta