Protikoronski občinski ukrepi: Od zastonj parkiranja do opuščanja najemnin

Kako bodo občine pomagale premostiti koronakrizo? Pogledali smo v mestne občine Maribor, Celje, Velenje, Ptuj, Slovenj Gradec in Murska Sobota.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Velenju o oprostitvi najemnin odločajo na dopisni seji mestnega sveta, ki poteka dva dni, v torek in sredo. K oprostitvi ali znižanju najemnin so z občine pozvali tudi druge lastnike poslovnih prostorov. 
Sašo Bizjak

Ob tem, ko vlada sprejema številne neposredne ukrepe za pomoč tako gospodarstvu kot prebivalstvu in bodo ti ukrepi učinkovali tudi na občine, slednje prav tako skušajo blažiti krizo na lokalni ravni. Iz Skupnosti občin Slovenije so občine sicer pozvali, da s svojimi ukrepi še nekoliko počakajo, do kdaj, je odvisno od končnih ukrepov vlade, hkrati pa so priporočili, da bi na ravni vseh občin uskladili in poenotili ter sprejeli čim bolj pravične in fokusirane ukrepe za tiste, ki so utrpeli največjo škodo zaradi nastale krize. V tem trenutku tudi še ni jasno, kakšne bodo javnofinančne razmere za občine po koncu epidemije, zato bi lahko imeli ukrepi občin očiten vpliv tudi na njihove proračune.

Maribor: ob občini nekaj ugodnosti tudi občinska podjetja

S čim vse so občine že pristopile v podporo občanom in podjetjem in kaj še načrtujejo, smo preverili v mestnih občinah severovzhoda. Mariborska občina je zaradi nedelovanja javnega potniškega prometa občanom že omogočila brezplačno parkiranje, pri čemer je posebna parkirna mesta zagotovila za zdravstvene delavce, zaposlene v UKC Maribor. Tem je za brezplačno bivanje namenila tudi Youth Hostel Pekarna, ki je v neposredni bližini UKC. Odrekla se je tudi najemninam uporabnikov, ki najemajo njene nepremičnine, gostincem pa ne bo zaračunala nadomestila za uporabo vrtov. Ob tem je podjetjem zagotovila trimesečni odlog plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ), na predlog župana Saše Arsenoviča pa so se Lekarne Maribor odpovedale zaslužku pri prodaji zdravila Lekadol.

Celje razume, Velenje ukrepa

"Na Mestni občini Celje razumemo stisko naših občank in občanov, društev, podjetij in samozaposlenih. To še posebno velja za najbolj ranljive skupine in tiste, ki se zaradi nastalih razmer poleg splošne negotovosti in skrbi za zdravje soočajo tudi s poslovno in finančno negotovostjo zaradi izpada prihodkov. Zato bomo okrepili subvencije, ki jih preko javnega razpisa namenjamo za pomoč gospodarstvu, in z nediskriminatornimi ukrepi pomagali vsem, ki bodo pomoči potrebni," na vprašanje, ali trenutno načrtujejo olajšave, ki bi pomagale občanom prebroditi krizo koronavirusa, odgovarjajo na celjski občini. So se pa v teh dneh oglasili tudi v listi Odprto Celje, iniciativi, ki se zaradi birokratskih zapletov zadnjih lokalnih volitev ni mogla udeležiti. Ti mestni svet pozivajo, da vsa javna podjetja v Celju pozovejo k znižanju cen svojim storitvam in celjskim gospodinjstvom že ta mesec izstavijo položnice z nižjimi zneski. K temu naj občina solidarnostno pozove tudi upravnike stanovanjskih objektov, dodajajo v svojem pozivu, saj da ponekod te cene presegajo cene v prestolnici.
V Velenju so svetniki včeraj na dopisni seji, ki se nadaljuje še danes, potrjevali predlog, po katerem bodo v času izrednih razmer zaradi virusa najemniki poslovnih prostorov, zemljišč in gostinskih teras, ki so v lasti Mestne občine Velenje, oproščeni plačila najemnin. Ukrep naj bi veljal od 16. marca in vse do takrat, ko prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposrednim potrošnikom preneha.

Slovenj Gradec, Ptuj: odpisi oziroma nižje najemnine

"Zdaj moramo stopiti skupaj, upoštevati ukrepe vlade za zajezitev epidemije. Naša občina glede na zakonske predpise kakšnih posebnih podukrepov ne bo sprejemala. Bomo pa vsem podjetjem, ki so najemniki naših lokalov in letnih vrtov v mestnem jedru, odpisali najemnino, odbili 50 odstotkov za marec in 100 odstotkov za april. Če imajo v tem času kaj stroškov (elektrika, voda), jim tega ne bomo sofinancirali. Ti stroški ostanejo njim," je povedal župan Slovenj Gradca Tilen Klugler. Prav tako ne bodo v občini zniževali vrednosti plačila komunalnih storitev, pri tem pa jih ne bodo zaračunali tistim, ki sedaj svojih storitev ne izvajajo. Tu gre denimo za smeti gostinca, ki trenutno ne posluje. Bo pa moral to vsak posameznik na slovenjgraško komunalno podjetje javiti sam.

V Slovenj Gradcu se strinjajo z oceno, da se morajo občine čim bolj poenotiti pri ukrepih za lajšanje koronakrize. 
Nejc Strojnik


Murska Sobota: pozvali lekarne k znižanju cen, a odziva ni bilo

Mestna občina Murska Sobota je z vsemi ukrepi zaradi epidemije občane seznanila tudi z letakom, ki so ga prejela vsa gospodinjstva. Začasno je bil ustavljen tudi prevoz z mestnim avtobusom, posledično je občina v tem času ukinila plačilo parkirnin na modrih conah v mestu. Župan Aleksander Jevšek pojasnjuje, da ukrepe prilagajajo aktualni situaciji, ki je trenutno na tem območju sicer relativno dobra, a so na občini po njegovih besedah pripravljeni tudi na slabši scenarij. Dnevno so v stikih z vodstvom Doma starejših Rakičan in njegove enote v središču mesta, v katerih za zdaj ni potrjenih primerov okužb, zato so ocenili, da v tem trenutku ni treba zapreti okolice doma. Jevšek je pred časom javni zavod Pomurske lekarne pozval, da po vzoru Lekarn Maribor v času epidemije zniža cene določenih zdravil, soboška občina je dala tudi pobudo, da bi bila v zvezi s tem sklicana seja sveta zavoda, a ni bilo nobenega odziva. Za komentar te pobude smo prosili tudi vodstvo Pomurskih lekarn, odgovora nismo prejeli. Občina je nekaterim zaposlenim v Splošni bolnišnici Murska Sobota uredila možnost bivanja v dvorcu v Rakičanu. Gre za zaposlene, ki so na izpostavljenih delovnih mestih in se preventivno v tem čase raje ne vrnejo domov k družinam. Skupaj s humanitarnimi organizacijami občina skrbi za redno dostavo obrokov tistim, ki jih potrebujejo. Jevšek izpostavlja tudi izjemen angažma prostovoljcev iz Kluba prekmurskih študentov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta