Prvim cepivom bo rok potekel prihodnji mesec

21.10.2021 06:00
Interes za cepljenje kljub vse več okužbam vztrajno pada. Zaradi vnaprej podpisanih pogodb pa nove pošiljke cepiv še vedno prihajajo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Skladišča so polna, interes za cepljenje pa usiha.
Andrej Petelinšek

Število koronavirusnih okužb zopet vztrajno narašča. Samo včeraj jih je bilo potrjenih 2145, kar je največ po 12. januarju. Na isti datum lani so okužbo na novo zaznali pri 794 ljudeh. V bolnišnicah se zdaj zdravi 427 ljudi, lani se jih je 313. Ob tem smo lani imeli ob takih številkah razglašeno epidemijo in stroge ukrepe s policijsko uro. Letos pa imamo pogoj PCT z velikimi spodbudami, naj se večina osredotoči na pogoj C. Cepiva je namreč zdaj dovolj za vse, interesa za cepljenje pa je v resnici vedno manj.

Do zdaj je pri nas polno cepljenih 60 odstotkov polnoletnih ljudi. Ker ta delež še ni zadosten, se še naprej vrstijo pozivi, da se za cepljenje odločijo tudi vsi ostali, vendar pa interes iz dneva v dan pada. V celotnem prejšnjem tednu se je s prvim odmerkom cepilo le še 4233 ljudi. Cepiva je medtem več kot dovolj.

Vektorska cepiva preusmerjajo v druge države

Ker so naročila sklenjena za naprej, še vedno prihajajo tudi nove pošiljke. Koliko cepiv imamo še na voljo, kaj z vsemi odmerki, ki ostajajo, in kdaj bo cepivom pretekel rok uporabe, smo zato povprašali nacionalnega koordinatorja za cepljenje Jelka Kacina.

"Trenutno je najbolj v uporabi cepivo podjetij Pfizer in BioNTech. Tega cepiva je tudi največ. V skladiščih imamo še okoli 600.000 odmerkov, veliko pa ga je tudi v cepilnih centrih. Tam so si naredili zaloge, še preden se je interes začel zmanjševati," pravi Kacin. V skladiščih je še 110.000 odmerkov Moderninega cepiva, okoli 80.000 odmerkov cepiva Janssen in 13.000 odmerkov cepiva AstraZenece. Zaloge cepiva AstraZenece in predvsem cepiva Janssen pa so trenutno nekoristne. Spomnimo, da se zdaj vse starostne skupine prednostno cepi s cepivi mRNA​, razen če posameznik izrecno zahteva drugače, lahko dobi cepivo AstraZenece. Cepljenje s cepivom Janssen pa je še vedno zaustavljeno, saj preiskava smrti 20-letnice, ki je umrla dva tedna po cepljenju z njim, še ni končana. "Nekaj manjših količin cepiva AstraZenece še moramo imeti v zalogi, saj se še vedno najde kdo, ki želi prav to cepivo. Kaj bomo s cepivom Janssen, pa bo znano po koncu preiskave," še pravi.

Zaradi spremenjene strategije pa že zdaj vsa na novo dobavljena vektorska cepiv preusmerjajo v mehanizem COVAX, v sklopu katerega se cepiva preusmerjajo v države, kjer jih primanjkuje. "Pogodbe imamo podpisane in v skladu z njimi nam še naprej dostavljajo naročene količine. Res pa je, da sproti tudi nekatera cepiva odklanjamo oziroma preusmerjamo. Ravno v teh dneh naj bi ekipa iz Bosne in Hercegovine prevzela več kot 100.000 odmerkov ​Pfizerjevega cepiva iz naših zalog."

Roki še niso pretekli, a se temu približujejo

Ker pošiljke še vedno prihajajo in ker imajo vsa ta cepiva rok trajanja, pa se že pojavljajo bojazni, da bi se ta začela kopičiti in bi zaradi pretečenega roka šla v nič. "To se nam do zdaj še ni dogajalo, roki še niso pretekli," je zatrdil Kacin.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje se ta datum najbolj približuje pošiljki cepiva AstraZenece. 13.000 odmerkom bo rok potekel že 30. novembra. Proti koncu decembra bo rok potekel še 6300 odmerkom cepiva Moderna, Pfizerjevim pa v prvi polovici prihodnjega meseca, podobno velja za preostale odmerke Moderne. Janssnu rok poteče v poletnih mesecih 2023.

"Nevarnosti, da bi nam cepiva propadla, ni," je zatrdil Kacin, saj da je še dovolj časa, da jih porabimo ali preusmerimo. Druga možnost pa je, da se cepivom podaljša rok. To se je po Kacinovih besedah v primeru Pfizerja že zgodilo. Evropska agencija za zdravila je za Pfizerjeva cepiva, ki so hranjena pod strogimi pogoji, rok uporabe podaljšala na devet mesecev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta