Radgonske gorice: Špricar v pločevinki je bil zadetek v polno

20.08.2021 06:00
Epidemiji kljubujejo s snovanjem inovativnih izdelkov. Letošnje leto bo boljše od lanskega, narašča prodaja v trgovinah, pospešili so tudi aktivnosti na področju spletne prodaje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srebrna penina je še vedno najbolj priljubljena penina v državi. 
Tadej Regent

Ugašanje javnega življenja zaradi epidemije covida-19 je celotni panogi, v kateri delujejo Radgonske gorice, prineslo izzive, ki so bili pred tem težko predstavljivi. "Najtežje je bilo čakanje na lansko jesen, ko je bilo že jasno, da prihaja drugi val epidemije. Klet smo imeli polno, prodaja pa ni bila optimalna," se direktor Borut Cvetkovič spominja najtežje preizkušnje v 15 letih, odkar je na čelu družbe s 125 zaposlenimi. "Za nami sta bila dva količinsko močna letnika, zato so nastajali viški." Tako so bili prisiljeni v izkoriščenje vladnih ukrepov in 1,3 milijona litrov vina so odpeljali na destilacijo, v pol manjših količinah pa so to naredili tudi letos. "V četrtek smo ministrstvu javili svojo odločitev, v nedeljo pa nas je doletela toča. Ampak takšno je pač življenje." Zaradi vsega naštetega so lansko leto doživeli 20-odstotni upad prihodkov. "Navajamo se na novo situacijo in čakamo, kdaj se bodo zadeve vrnile v normalno stanje, če se bodo še sploh kdaj."

500 hektarjev vinogradov in 215 kooperantov

V Radgonskih goricah obdelujejo 500 hektarjev vinogradov, sodelujejo pa še z 215 kooperanti, ki zagotavljajo 25 odstotkov celotne količine grozdja, ki ga potrebujejo pri proizvodnji pijač. Pred epidemijo so leta 2019 napolnili 4,3 milijona steklenic, tudi za letos so si za cilj zastavili doseg takšnih rezultatov. "A glede na epidemiološke razmere vidimo, da smo bili preveč optimistični, in smo že naredili korekcijo načrta." Kljub vsemu je po besedah Cvetkoviča letošnje leto boljše od lanskega, med drugim jim narašča prodaja v trgovinah, pospešili so tudi aktivnosti na področju spletne prodaje. "Vendar vse to ne more doseči količine konzumiranih pijač na javnih dogodkih. Že drugo leto zapored nismo mogli organizirati dneva odprtih kleti, ki ga obišče 4000 ljudi."

Borut Cvetkovič: "Inovativne zgodbe v družbi ustvarjajo pozitiven naboj, s katerim pozabimo na epidemijo." 
Tadej Regent

Na tujih trgih so prisotni predvsem tam, kjer je prisoten tudi večinski lastnik - Celjske mesnine, največ pa izvažajo na Hrvaško in v Srbijo. V družbi so se odločili, da bodo v prihodnjih letih večji poudarek dali turistični dejavnosti. Tako bodo v Domu penine, namenjenemu degustiranju žlahtne kapljice, ponudili možnost prenočitev. V ta namen so že kupili dve stavbi v neposredni bližini. Končna vizija je, da bi Jurkovičeva ulica postala pešcona in središče dogajanja v mestu. Celotno proizvodnjo in sedež uprave pa bodo preselili na lokacijo Kodeličeve kleti.

​Kriza dala pospešek novim idejam

"Kljub vsemu je korona prinesla nekaj pozitivnega, saj smo začeli intenzivno razvijati inovativne produkte. Izvirnih idej nam že prej ni manjkalo, zdaj pa smo temu dali še večjo pozornost," pravi Cvetkovič. Za zadetek v polno se je pokazala že poteza izpred nekaj let, ko so začeli proizvajati špricar v pločevinki. Z njim so sprva želeli predvsem promovirati janževec in pokazalo se je, da je to nov segment konzumiranja, ki ima ogromen potencial. Program pijač v pločevinkah so kmalu razširili. Tako so lahko uporabili tudi rdeče sorte, ki so jih pridobili s prevzemom zemljišč nekdanje Kapele, saj se rdeče vino pred tem nikakor ni vključevalo v njihov prodajni portfelj. Zdaj je dobilo namen v novem izdelku - miš maš v pločevinki. V letu 2019 so prodali skupno že 550 tisoč pločevink. Pred kratkim se je njihovim izdelkom v pločevinki pridružil še brezalkoholni špricar.

Šest let star vinjak Bouvier je eden od novih izdelkov, ki jih družba pošilja na trg. 
Tadej Regent

Posebnega projekta so se lotili lansko jesen, ko so v butični seriji proizvedli penino z imenom Untouched by Light. Kot nakazuje ime, je v celoti nastala v temi - od nočne trgatve z očali za nočno gledanje do proizvodnje in polnitve. Izstopajoča je tudi embalaža, ki je prejela več mednarodnih nagrad - posebna steklenica, ki ne prepušča svetlobe, je vakuumsko pakirana v črno folijo. "Sprva so bili sodelavci skeptični do tega, kar smo si spet izmislili v pisarnah. A hišna enologinja je imela prav, okus je res poseben, serijo smo v celoti razprodali." Na trg pošiljajo v lični steklenici še vinjak Bouvier. Ta je plod odločitve izpred šestih let, ko so presežke vina namenili žganjekuhi. "Vse te inovativne zgodbe v družbi ustvarjajo pozitiven naboj, s katerim pozabimo na epidemijo. Pripravljamo se na prihodnost in čakamo, da bomo lahko pokazali vso našo moč."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta