Rast števila okuženih se ustavlja, Fafangel sporočil, kdaj bi lahko dosegli vrh novega vala

M.R., STA
22.07.2022 11:41

Zaradi novega vala epidemije koronavirusa se je oglasila posvetovalna skupina za spremljanje covida-19, ki meni, da bi morali v vseh institucijah zdravstvenega sistema nositi zaščitne maske.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mario Fafangel
Robert Balen

Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri NIJZ, ki jo vodi Mario Fafangel, predlaga obvezno nošenje zaščitnih mask v vseh zaprtih prostorih v zdravstvenem sistemu. Sem so vključeni zdravstveni domovi, bolnišnice, domovi za starejše, socialno varstveni zavodi in lekarne.

Priporočajo pa, da bi jih nosili vsi v vseh zaprtih javnih prostorih (javni prevozi, kino dvorane, nakupovalni centri ...). Še posebej pa priporočajo, da jih uporabljajo starejši od 60 let in druge ranljive skupine. Ti naj jih nosijo povsod, kjer ni mogoče vzdrževati primerne razdalje v zaprtih prostorih. "Maska je skrb zase in skrb za skupnost," je povedal vodja posvetovalne skupine in epidemiolog Fafangel. Dodal je, da posvetovalna skupina priporoča tudi delo na domu vsem ranljivim skupinam in starejšim od 60 let. "Pozivamo delodajalce, da to tudi omogočijo, na drugi strani pa odločevalce, da uredijo zakonsko podlago dela na domu," je dejal in poudaril, da je to osnova za dolgotrajno sobivanje z virusom.

Član posvetovalne skupine in antropolog Dan Podjed je pozval, da je treba nemudoma preprečiti stigmatiziranje tistih, ki nosijo masko v javnih prostorih in "se jih kar naenkrat, kot pravimo, po strani gleda". "Takšno stigmatiziranje je nedopustno, saj je uporaba maske znak skrbi zase in za skupnost," je dejal. Tudi sicer je izpostavil pomen solidarnosti pri obvladovanju epidemije, za katero smo Slovenci po njegovi oceni že večkrat dokazali, da jo premoremo.

Vrh verjetno drugi teden

Rast števila okuženih se sicer po besedah Fafangla ustavlja. Po projekcijah naj bi vrh dosegli prihodnji teden, potencialno pa morda že ta teden. Dnevno je v povprečju potrjenih okoli 1600 okužb, je dodal in pojasnil, da je v marčevskem valu povprečje znašalo okoli 3000 okužb na dan. Opozoril je, da za zdaj ni jasno, ali bo po doseženem vrhu število okužb začelo padati, saj se lahko zgodi, kot se je tudi v Avstriji in Nemčiji, da se takšno število ohranja dalj časa.

Pomembno tudi testiranje

Pomemben del obvladovanje epidemije je tudi ukrep testiranja. Po besedah infektologinje z ljubljanske infekcijske klinike in ter članice delovne skupine za področje klinične obravnave in zdravljenja Mateje Logar primarna preiskava trenutno ostaja testiranje s hitrimi antigenskimi testi. V naslednjih tednih nameravajo okrepiti PCR-testiranje, ki omogoča tudi nadaljnje sekvenciranje za ugotavljanje prisotnosti podrazličic.

Za osebe s simptomi koronavirusne okužbe velja, da ostanejo doma in s tem omejijo sekundarne prenose. Izolacija še vedno traja sedem dni od začetka simptomov, nato jo je mogoče prekiniti z negativni rezultatom hitrega antigenskega testa. Pomembno je tudi, da osebe s sumom na okužbo testiranje opravijo čim prej, saj hitra diagnoza omogoča učinkovitejše zdravljenje. Na voljo sta namreč zdravili remdesivir in paxlovid, ki sta za preprečevanje težjega poteka učinkoviti zgodaj v poteku bolezni.

Bešič Loredan: Ne bomo zapirali

Minister za zdravje Daniel Bešič Loredan pa je povedal, da je izredno zadovoljen z ekipo strokovnjakov. "Po dveh letih smo prišli do točke, ko epidemijo covida-19 vodi različna stroka. Jo usmerja, politika, pri tem imam v mislih vlogo ministrstva za zdravje, pa sledi stroki," je poudaril minister.

Zagotovil je, da bo ministrstvo za predloge in priporočila strokovnih skupin pripravilo ustrezno zakonsko podlago. Hkrati bodo o tem tudi obveščali javnost.

"Ne želimo ustvarjati izrednih razmer, če jih ni. Razmere spremljamo iz dneva v dan, zavedamo se vseh okoliščin in tudi tega, da smo v novem valu epidemije," je zatrdil in še dodal: "Ne bomo zapirali, ne bomo počeli stvari, ki so jih naši predhodniki. Želimo dati ljudem vero, da imamo zadeve pod nadzorom, da represija in ostale stvari niso potrebne."

Cilj je, da bi tako delovali do točke, ko bo covid-19 postal "endemska bolezen", s katero se bomo naučili živeti.

Ob tem je napovedal, da bo vlada pripravila interventni zakon za obvladovanje epidemije covida-19 in njenih posledic, ki ga bodo v prihodnjem mesecu v obravnavo poslali tudi Ekonomsko-socialni svet. Zakon bo sprejet septembra in bo veljal tudi "za nazaj", vse od začetka julija do konca prihodnjega leta, je dejal.

V skupini tudi šolstvo

Del posvetovalne skupine, ki pripravlja ukrepe, so tudi številne delovne skupine, med njimi za področje vzgoje in izobraževanja. Kot je danes dejal njen član ter predsednik združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Gregor Pečan, imajo končno občutek, da so slišani, kar da je pomembna razlika od prej.

Pozdravljajo tudi, da smo bili s strani zdravstvene stroke že tako zgodaj povabljeni k sodelovanju v skupinah za pripravo načrtov. Po njegovih besedah si želijo, da bi glavne izzive naslovili do jeseni, da bo delo v šolah lahko teklo v ustaljenih tirnicah, tako kot pred epidemijo. Vsem je namreč v interesu, da so vrtci in šole odprte, zato je pozval k upoštevanju vseh preventivnih ukrepov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta