(REKLI SO) Boris Vezjak: Fenomen kognitivne slepote

02.06.2024 20:34

Dr. Boris Vezjak, filozof, analitik in publicist, v Delu o zdravstveni reformi in vladi Roberta Goloba.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Zdravstvena reforma je bila od začetka tempirana kot piarovsko prepričevanje. Najprej, da reforma bo, drugič, da je ideja reforme v zaščiti javnega zdravstvenega sistema. Ne eno ne drugo se ni zgodilo, celo ob podpisu koalicijske pogodbe, s katerim so dane zaveze.

Dr. Boris Vezjak
Igor Napast

Najava zdravstvene reforme se je začela podobno kot priznanje Palestine – s fanfarami ob ministru Danijelu Bešiču Loredanu. Eno leto smo se praktično vsak dan pogovarjali o tem in potem je, po njegovem prisilnem odstopu, popolnoma poniknila iz javne debate. Celo nihče je ne pogreša! A ni takšna arbitrarnost nevarna? Premier je dejal, da za realizacijo zdravstvene reforme potrebuje dva mandata, a to pomeni, da je že v startu ponujal mačka v žaklju. Seveda za osem let vladanja potrebujete zaupanje volivcev, kar pomeni, da že v izhodišču blefirate, ko anticipirate njihovo prihodnjo naklonjenost, ki je morda ne bo. Na koncu vedno lahko rečete, da so oni krivi, ker ni reforme. Že v tem vidimo zametek hipokritičnosti.

Ko se je zgodila zamenjava na položaju ministra, je Robert Golob nenadoma ponosno rekel, da zdaj ne bo ničesar več obljubljal. Iz neobljube je poskušal narediti vrlino. Poprej je bil vrl, ker je obljubljal reformo, zdaj pa naj bi bil, ker je več ne. Votlo obljubljanje v kombinaciji s kognitivno disonanco njegovih volivcev, ki so si želeli, da se era avtokracije Janševe vlade konča, nas je pripeljalo v slepo ulico, ko v nekakšni agoniji niso pripravljeni priznati lastne zmote ali se bojijo njenih posledic. Tovrstna kognitivna slepota je svojevrsten fenomen. Najlažje jo razumemo skozi razpravo o janšizmu in antijanšizmu. Če je vlada Roberta Goloba neuspešna, je očitno njen antijanšizem premajhen faktor za uspešnost, pri čemer je gotovo težko zanikati dejstvo, da tej vladi pač ne gre."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta