(REKLI SO) Olga Voglauer, koroška Slovenka: Ekološka in podnebna politika mora biti v ravnotežju s socialnimi ukrepi

27.05.2024 05:00

Poslanka v dunajskem parlamentu in generalna sekretarka avstrijskih Zelenih v intervjuju za Sobotno prilogo Dela.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Olga Voglauer
Boris Jaušovec

Olga Voglauer, v intervjuju pojasnjuje izkušnjo v koalicijski vladi s konservativci; podnebno politiko, ki je v ravnotežju s socialnimi ukrepi; govori o slovenščini, ki nikoli ni bila enakovredna tam, kjer je sogovornica doma, in še danes ni: "Uspelo nam je z zeleno politiko, ki se je je vedno držal očitek, da je predraga in si je nihče ne more privoščiti. Dokazali smo obratno. Dokazali smo, da sta zelena politika in zaščita podnebja možni samo tedaj, če skrbimo za tiste s težkim življenjem in nezadostnimi dohodki, da je treba preusmerjati javno podporo ravno v sloj ljudi z najnižjim cenzusom. Čeprav se je inflacija zvišala, smo se ukvarjali z ohranjanjem kupne moči in ohranili smo jo tudi pri najrevnejših. To je zame osebno pomemben uspeh, kajti dokazujemo, da mora biti vsa ekološka in podnebna politika v ravnotežju s socialnimi ukrepi, da ni argumentov za to, da je življenje, ki ohranja prihodnost, predrago. Mislim, da smo dokaz za to na evropski ravni. Uvedli smo tudi skupno vozovnico za javna prevozna sredstva, z eno izkaznico se je mogoče voziti po celotni Avstriji. To so evropsko pomembni projekti, ki nam jih marsikdo zavida ...

Sama prihajam iz mladinskih organizacij. Mladi imajo popolnoma prav, morajo iti naprej, morajo kritizirati, izzivati. Dokler pravice niso uresničene, ne moremo reči, da so zahteve ekstremne. So osnovne zahteve. Škoda, da za manjšinsko mladinsko delo ni dovolj denarja, gre za projektno podporo, s tem nikoli ne pride do top profesionalizacije, da bi si lahko privoščili enega, dva, tri polno zaposlene. Drugače je pri nemško govorečih, ki imajo profesionalni kader. Izredno me moti, da si niso mogli zgraditi profesionalne strukture." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta