(REPORTAŽA) Mure ni več, na tem kraju se ne bo nikoli več šivalo

Majda Horvat Majda Horvat
01.08.2019 16:00

Dokončno slovo Aruma, v stečajnem postopku bo za zdaj z avgustom delalo še 18 delavcev, partnerji bodo odšli na Madžarsko, v Romunijo, Bolgarijo in Ukrajino, kjer zanje že šivajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jolanka Horvat, dolgoletna sindikalna delavka, je še zadnjič pokrila šivalni stroj in se s solzami v očeh poslovila. "Zame je ta tretji stečaj čustveno najtežji. Malo nas je bilo in težko se sprijaznim s tem, da v teh prostorih ni več nikogar, da nikomur več ne boš rekel dobro jutro, se ne boš pošalil in ne boš z nikomer delal." 
Nataša Juhnov

Zadnji kos oblačila, ki so ga sešili v podjetju Arum, je zlikal delavec, ki se je v podjetju Mura zaposlil, ko je bil star komaj 16 let. "Obesil ga je na obešalnik in dal na trak, ki vodi do skladišča. In potem ni bilo ničesar več. Samo njegove solze," je zadnje trenutke, ko se je po 94 letih končala zgodba uglednega murskosoboškega tekstilnega podjetja, opisal Igor Bončina, stečajni upravitelj Aruma.
Po objavi stečajnega postopka 8. julija so delavci in delavke še štirinajst dni prihajali v tovarno, da so opravili nedokončano delo. To jim je uspelo prej, kot so načrtovali, pove Bončina, šivalne stroje pa so dokončno ustavili 30. julija. "Tudi poslovili smo se zelo čustveno, saj so nekateri delavci tu pustili trideset, štirideset let. Čustveno pa je bilo tudi zato, ker se na tej lokaciji nikoli več ne bo šivalo. S tem bo izgubljeno tudi vse znanje, ki so ga imeli delavci, ki so znali delati s stroji, brez vrednosti pa bodo tudi vsi modeli v omarah in vse krojne pole. To je le še zgodovina," je dejal Bončina.

Zadnji kos oblačila, ki so ga sešili v podjetju Aarum, je zlikal delavec, ki se je v podjetju Mura zaposlil, ko je bil star komaj 16 let. Zdaj so v tovarni le še delavci, ki bodo odmontirali stroje in jih pripravili za prodajo. 
Nataša Juhnov

Podjetje nima premoženja

Ob stečaju je bilo v podjetju Arum zaposlenih 243 delavcev, preostalo delo je dokončalo 198 delavcev. Nekateri so bili namreč ob uvedbi stečaja na dolgotrajnem bolniškem dopustu, nekateri so sami dali odpoved in si našli novo zaposlitev. V stečajnem postopku bo avgusta delalo še 18 delavcev, glede na obseg dela pa se bo njihovo število zmanjševalo. Treba bo odmontirati in konzervirati vse stroje, jih premestiti v skladišče in pripraviti za prodajo, prav tako bodo izpraznili vse poslovne prostore in za potrebe stečajnega postopka vzeli v najem eno ali dve pisarni v pritličju.
Podjetje Arum je delalo v najetih prostorih, za katere je plačevalo najemnino, v najemu pa je imelo tudi del strojne opreme, kar pomeni, da ob majhnem premoženju stečajnega dolžnika tudi stečajna masa ne bo velika. V stečajnem postopku bodo tako lahko prodali le del strojne in računalniške opreme, zalogo izdelkov in materialov ter blagovno znamko. To pomeni, da upniki ne morejo pričakovati visokega poplačila svojih terjatev, toliko bolj, ker ima na strojih, ki so v lasti stečajnega dolžnika, zastavno pravico vpisano Finančna uprava Republike Slovenije. »Smo pa v tem mesecu poskrbeli za vso listinsko dokumentacijo, ki jo delavci potrebujejo za prijavo svojih terjatev. Stečajni dolžnik bo v njihovem imenu ter ob sodelovanju sindikata vse to izračunal in vložil zahtevke. Na roke so nam šli tudi jamstveni sklad, zavod za zaposlovanje in drugi, da bodo delavci lahko čim prej prejeli nadomestila,« je povedal Bončina. Zadnje plačilo, ki so ga prejeli, je bil namreč del aprilske plače.

Preverili bodo najeto posojilo

Glede na to, da stečajni dolžnik nima veliko premoženja, ki bi ga bilo treba unovčevati, se bo stečajni postopek lahko končal hitro. Vendar ne prej kot v 200 dneh, pove Bončina, se pa lahko zavleče, če se bo zgodila pravda med stečajnim dolžnikom in upniki. "Na to pa stečajni upravitelj nima več vpliva," je še poudaril. Na vprašanje, ali obstaja kakšno dejanje lastnika Aruma, ki bi lahko bilo osnova za sprožitev postopka zoper njega, je Bončina odgovoril: "Taka dejstva mi niso poznana. To se bo videlo šele pozneje. Lastnik je v času, ko je podjetju začelo zmanjkovati obratnih sredstev, najel posojilo in ga vložil v podjetje, kar bomo še raziskali. Vendar v tem trenutku ne morem še ničesar povedati," je dejal.

Igor Benčina, stečajni upravitelj 
Nataša Juhnov

Priznali kakovost, ne pa cene

Stečajni upravitelj imen poslovnih partnerjev, za katere so opravili nedokončano delo, ni razkril, povedal pa je, da mu je poznano, kje bodo zdaj iskali druge šivalnice. "Na območju Madžarske, Romunije, Bolgarije in Ukrajine. Tu že imajo vzpostavljeno sodelovanje in zanje že izvajajo dodelavne posle. Vendar se njihova kakovost, kot so povedali, ne more primerjati s kakovostjo, ki jo je imela Mura oziroma Arum," je povedal sogovornik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta