Resolucija: Slovenija je jedrska država z delujočim jedrskim programom in več kot 50-letnimi pozitivnimi izkušnjami

STA, Va
28.03.2024 15:18

Vlada je sprejela predlog resolucije o rabi jedrske energije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Gre za prvi programski dokument z opredelitvijo razvojnih usmeritev na področju jedrske energije," pravi državni sekretar Danijel Levičar. 
Tit Košir

Vlada je danes sprejela predlog resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji. Med drugim predvideva energetsko mešanico jedrske energije in obnovljivih virov energije ter podporo projektu Jek 2. Predlog resolucije bo zdaj obravnaval in sprejemal državni zbor.

"Gre za prvi programski dokument z opredelitvijo razvojnih usmeritev na področju jedrske energije. Hkrati gre za izkaz načelne politične podpore in signal jedrskemu sektorju za preklop v razvojni način delovanja," je po seji vladepovedal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, zadolžen za nacionalni jedrski program, Danijel Levičar.

Resolucija bo po predlogu določala, da je Slovenija jedrska država z delujočim jedrskim programom in več kot 50-letnimi pozitivnimi izkušnjami z jedrsko energijo. Energetsko mešanico jedrske energije v kombinaciji z obnovljivimi viri prepoznava kot ključ do zanesljive oskrbe z električno energijo in podnebne nevtralnosti.

Glavne usmeritve so vezane na razvoj nacionalnega jedrskega programa in podporo projekta drugega bloka nuklearke v Krškem (Jek 2). Resolucija vse zavezuje k transparentnosti, odgovornosti in ničelni toleranci do korupcije, je dejal Levičar.

Skladno z zaključki političnega vrha 30. januarja bo resolucija tudi podlaga za vprašanje na jesenskem posvetovalnem referendumu, je povedal Levičar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta