S pojasnili Sedlarjeve zadovoljni tudi v SDS

Aleš Kocjan
25.03.2019 11:07

Nekdanja namestnica predsednika KPK Alma Sedlar je zadovoljivo pojasnila povečanje svojega premoženja, so družno ugotovili vsi člani mandatno-volilne komisije državnega zbora, celo predlagatelji nadzora nad njo iz SDS.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alma Maruška Sedlar
Robert Balen

Parlamentarna mandatno-volilna komisija (MVK) je zadovoljna s pojasnili o povečanju premoženja nekdanje namestnice predsednika komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Alme Sedlar. Spomnimo, decembra lani je MVK pozvala Sedlarjevo, naj pojasni način povečanja svojega premoženja. Da so se prihranki Sedlarjeve med oktobrom 2017 in septembrom 2018 povečali za več kot deset tisočakov in da so se tudi podatki o zmanjšanju dolgov spremenili, so opazili v največji opozicijski stranki SDS, katere predsednik Janez Janša, mimogrede, ni nikoli ustrezno pojasnil državnim institucijam nesorazmerno povečanega premoženja, potem ko je diskrepanco med njegovimi uradnimi prihodki in premoženjskim stanjem leta 2013 ugotovila prav KPK, zaradi česar je strmoglavila njegova druga vlada. S sklepom MVK, da je nekdanja namestnica Borisa Štefaneca zadovoljivo pojasnila način povečanja svojega premoženja, je parlamentarni nadzor nad njo zaključen, nam je povedal predsednik MVK Ivan Hršak.

Povečanje premoženja zaradi poškodbe

Sedlarjeva je v pojasnilu navedla, da je v tujini preko pogodbe opravljala delo za eno od štirih največjih svetovnih revizijskih hiš, sicer pa se ji je premoženjsko stanje v letu 2018 povečalo predvsem zaradi nakazila, ki ga je prejela od zavarovalnice zaradi hude telesne poškodbe, ki jo je utrpela v prometni nesreči novembra 2015, v kar so prišteti tudi stroški izpada dohodka v času bolniške odsotnosti. Vse našteto je podprla tudi s pisnimi dokazli, da je MVK lahko minuli teden sprejela naslednji sklep: "Mandatno-volilna komisija meni, da je dr. Alma Maruška Sedlar z odgovorom z dne 31. 12. 2018 ter z odgovorom s priloženimi dokazili z dne 8. 3. 2019 ustrezno pojasnila način povečanja premoženja, razvidnega iz poročil o premoženjskem stanju, zato se postopek nadzora premoženjskega stanja dr. Alme Maruške Sedlar eno leto po prenehanju funkcije namestnice predsednika Komisije za preprečevanje korupcije ustavi." Sklep so podprli vsi člani komisije, tudi predlagatelji nadzora nad njenim premoženjskim stanjem iz stranke SDS.

Štefanec izgubil proti Sedlarjevi na višjem sodišču

Prejšnji teden je postala pravnomočna tudi sodba v zvezi z izginulo gotovino na KPK, ki jo je Štefanec terjal od svoje nekdanje namestnice Sedlarjeve, saj je višje sodišče zavrnilo pritožbo predsednika KPK Štefaneca na prvostopenjsko sodbo. Delovno in socialno sodišče je že lani na prvi stopnji deloma zavrnilo, v preostalem delu pa zavrglo tožbo, ki jo je leta 2016 vložila KPK zoper Sedlarjevo zaradi izginule gotovine v višini 1130 evrov gotovine, ki jo je na začetku njene kratke kariere v senatu KPK prejela kot akontacijo za službeno pot v Pariz, a denarja na potovanju ni porabila. Gotovino je po vrnitvi iz Pariza vrnila računovodstvu komisije, kar nedvoumno ugotavlja tudi sodišče, denar pa je izginil. Ali ga je odtujila nekdanja računovodkinja Vesna Belec, ki je kmalu po tem zaradi več podobnih in potrjenih ekscesov tudi sporazumno zapustila komisijo, še danes ni jasno. Med pričanjem na sodišču je Belčeva to možnost zanikala, čeprav je sum najprej padel prav nanjo. Štefanec pa je v pritožbi na višje sodišča skušal Belčevo prikazati kot verodostojno pričo, čemur sodišče ni sledilo.

Postopki, ki jih je serijsko sprožal Boris Štefanec proti svoji nekdanji namestnici Almi Sedlar, so se do zdaj vsi zaključili v njeno korist.
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta