Sage z delegiranima evropskima tožilcema še ni konec. Vlada se je odločila spremeniti zakon ...

Elizabeta Planinšič
24.11.2021 19:24

Naša tožilca potrjena v Luksemburgu, vlada pa, kot smo poročali prejšnji teden, v spremembo zakona

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Tožilca Matej Oštir in Tanja Frank Eler sta dobila peteltni mandat, a vlada načrtuje, kako se ju bo znebila. Foto: Matej DRUŽNIK

Matej Družnik

Kolegij evropskega javnega tožilstva (EPPO) je danes imenoval Tanjo Frank Eler in Mateja Oštirja za slovenska evropska delegirana tožilca za petletni mandat, tako kot vse preostale evropske delegirane tožilce. Na evropskem javnem tožilstvu so predlog slovenske vlade glede imenovanja dveh slovenskih evropskih delegiranih tožilcev prejeli v petek, potem ko se je vlada minuli četrtek odločila, da za evropska delegirana tožilca predlaga Frank Elerjevo in Oštirja. Predlog je sicer glede na sklep vlade začasen, "dokler ne bodo uspešno končali nacionalnega dela postopka imenovanja kandidatov", se je glasil sklep vlade. A v EPPO se na to niso ozirali, podelili so jima petletni mandat. 

Tožilca Tanja Frank Eler in Matej Oštir sta sporočila, da sta izjemno zadovoljna, da ju je kolegij evropskega javnega tožilstva imenoval za evropska delegirana tožilca za poln petletni mandat. Poudarila sta, da se želita ne glede na vse zaplete pri imenovanju osredotočiti predvsem na pregon kriminala na škodo proračuna EU. Tudi Državnotožilski svet (DTS) je pozdravil imenovanje evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije. Njuno imenovanje za poln petletni mandat "pomeni potrditev zakonitosti predloga DTS".

Na imenovanje Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja za evropska delegirana tožilca se je odzval tudi pravosodni minister Marjan Dikaučič. Dejal je, da si je slovenska stran več čas prizadevala, da se z evropskima delegiranima tožilcema čim hitreje in v polni meri vključi v delo EPPO. "Z današnjo odločitvijo se je to tudi uredilo," je še dejal.

A, kot smo v Večeru poročali že minuli teden, na dan, ko je bil sprejet vladni sklep, očitno sage še ni konec. Vlada se je namreč odločila spremeniti zakon o tožilstvu, s čimer bi pokrila svoje "začasni predlog" obeh tožilcev. Ministrstvo za pravosodje je danes tako v nujni postopek za obravnavo na vladi vložilo predlog sprememb zakona o državnem tožilstvu, ki bi ministrstvu omogočalo, da samo predlaga kandidate za evropske delegirane tožilce, tudi če se osebe niso prijavile na razpis, končno odločitev, katera imena bodo posredovana evropskemu javnemu tožilstvu, pa bi imela vlada in ne več državno tožilski svet. V predlogu je tudi prehodna določba, da mora vlada v treh mesecih od uveljavitve zakona evropskemu javnemu tožilstvu predložiti listo kandidatov za evropska delegirana tožilca. S tem pa, kot piše v predlogu, ne bodo več potrebne storitve evropskih delegiranih tožilcev, ki sta bila predlagana po sedanji zakonodaji, to sta Frank Elerjeva in Oštir.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta