SDH lani z upravljanjem državne srebrnine zaslužil le 2,2-odstotka

22.10.2021 10:58
Donosnost upravljanja okoli 10 milijard evrov državnega premoženja je sicer dosegla 4,3 odstotka, a so ga na 2,2-odstotka sklestile slabitve naložb pri HSE zaradi TEŠ.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Največja naložba, družba DARS, predstavlja skoraj 30 odstotkov vrednosti portfelja SDH, ki je bil konec leta po knjigovodskih vrednostih vreden na 9,9 milijarde evrov.
Tit Košir

V Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki ga vodi Janez Žlak, ugotavljajo še, da se je kriza zaradi covida-19 različno odrazila v poslovanju posameznih družb. V portfelju SDH so bile najbolj prizadete družbe iz turistične panoge, proizvodne družbe in družbe iz panoge prometa. Do zdaj so bile nekoliko manj prizadete nekatere druge panoge, najmanj pa je kriza zaradi covida-19 vplivala na farmacijo in telekomunikacijsko dejavnost. 

Republika Slovenija in SDH bosta letos za poslovno leto 2020 skupaj prejela 150,9 milijona evrov dividend. Znesek izplačanih dividend se je glede na leto prej občutno povečal, saj so regulatorji letos omilili pogoje izplačil dividend za banke in zavarovalnice. Največ dividend prispevajo novomeška Krka, sledijo Zavarovalnica Triglav, NLB, Telekom Slovenije, Gen energija in Petrol. 

Ob tem koncentracija naložb portfelja SDH ostaja visoka, saj deset največjih naložb predstavlja kar 79 odstotkov, dvajset največjih naložb pa kar 97 odstotkov vrednosti vseh naložb v upravljanju. Največja naložba, družba DARS, ki je strateška družba, sama predstavlja skoraj 30 odstotkov vrednosti portfelja.

Konec leta 2020 je vrednost neposrednih lastniških deležev, merjena s knjigovodskimi vrednostmi, znašala 9,9 milijard evrov, so v SDH še zapisali v letno poročilo o upravljanju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta