SDS in NSi z ustavno presojo nad referenduma o konoplji in evtanaziji

L. M., STA
29.04.2024 11:31

Opozicijski SDS in NSi sta vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o posvetovalnih referendumih o evtanaziji in konoplji s predlogom za prednostno obravnavo in začasno zadržanje odlokov do končne odločitve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poteza opozicije bi lahko vplivalo na datum izvedbe omenjenih referendumov.
Robert Balen

Poteza opozicije bi lahko vplivala na datum izvedbe omenjenih referendumov, ki je sicer predviden skupaj z evropskimi volitvami devetega junija. Odloka o razpisu posvetovalnih referendumov o evtanaziji in konoplji sta bila po tem, ko ju je prejšnji četrtek z odlokom o posvetovalnem referendumu o uvedbi preferenčnega glasu na parlamentarnih volitvah potrdil državni zbor, v petek objavljena v uradnem listu. V SDS in NSi so že takrat napovedali, da bodo vložili zahtevo za njuno ustavno presojo.

Krivec: Nujno je, da se do tega opredeli ustavno sodišče

Referendum o zakonski ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je po mnenju obeh opozicijskih strank v nasprotju z ustavo, med drugim s 17. členom, ki pravi, da je človekovo življenje nedotakljivo. Pri referendumu o rabi konoplje pa so opozorili na procesne nepravilnosti, saj sta v parlamentarnem postopku iz enega nastali dve vsebinsko drugačni vprašanji, ki bi po mnenju opozicije morali biti predmet dveh referendumov.

"Glede na dosedanjo razpravo v državnem zboru o problematiki posvetovalnega referenduma, kjer je zakonodajnopravna služba v razpravi opozorila na potencialno ustavno spornost, in glede na to, da je tematika tudi z moralnega vidika zelo pomembna, se nam je zdelo ne samo koristno, ampak nujno, da se ustavno sodišče do tega opredeli," je odločitev za vložitev pobude za oceno ustavnosti komentiral poslanec SDS Danijel Krivec. Odločitve ustavnega sodišča po njegovih navedbah ne želijo prejudicirati, želijo pa si, da bi ustavno sodišče zadevo obravnavalo prednostno.

Sajovic: Gre za legitimno pravico opozicije

Po besedah vodje poslancev NSi Janeza Ciglerja Kralja želijo s predlogoma za ustavno presojo odlokov in njuno zadržanje državljane zaščiti pred prevaro. Ocenjujejo namreč, da so predlagana referendumska vprašanja prazna in aktivistična, za njimi pa ni zakonskih predlogov in rešitev, o katerih bi državljani lahko odločali. Največji vladni stranki Gibanju Svoboda ob tem v NSi očitajo "zlorabo in ugrabitev" evropskih volitev in predvolilne kampanje, kot tudi kršitev in zlorabo poslovnika državnega zbora v postopku obravnave predlaganih posvetovalnih referendumov. "Uporabili bomo vsa pravna in politična sredstva, da to zlorabo preprečimo," je dodal Cigler Kralj.

Ob tem se je vnovič zavzel tudi za superreferendumski dan v jeseni, na katerem bi se državljani izrekali o vseh predlaganih referendumskih vprašanjih. Roki za referendumska opravila bodo začeli teči 6. maja. Vodja poslancev Gibanja Svoboda Borut Sajovic je odločitev opozicije pospremil z oceno, da gre za legitimno pravico, vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec pa je takšne zahteve prepoznal tudi kot pritisk na ustavno sodišče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta