SDS na evropske volitve z Bogovičem in Kanglerjem

Aleš Kocjan
30.03.2019 07:12

Danes naj bi svet SDS in glavni odbor SLS potrdila skupno listo za majske evropske volitve, ki jo bosta poleg aktualnih evropskih poslancev iz SDS okrepila še evropski poslanec iz SLS Franc Bogovič in član Nove ljudske stranke Franc Kangler

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franc Kangler in Janez Janša
Janko Rath

Novica, da bo zmagovalka zadnjih volitev SDS, ki upravičeno računa na vsaj tri mandate v Evropskem parlamentu tudi po majskih evropskih volitvah, oblikovala skupno listo s kolegi iz SLS, je presenetila tudi članstvo SDS. Po naših informacijah je odločitev, ki je očitno bila sprejeta po pogajanjih med predsednikoma obeh strank, Janezom Janšo in Marjanom Podobnikom, povzročila precej začudenja, presenečenja in tudi nezadovoljstva med članstvom SDS. "Vedno, ko gre za oblikovanje skupnih list, skupnih vsebin, so to za politiko zahtevne stvari," pravi na vse skupaj predsednik SLS Marjan Podobnik, vidno zadovoljen z doseženim dogovorom. "Prizadevali smo si za listo vseh treh pomladnih strank, podpirali smo tudi ponovitev skupne liste izpred petih let z Novo Slovenijo, a na njihovi strani ni bilo večjega interesa za sodelovanje, zato smo nadaljevali pogovore s SDS in sem vesel, da smo se uskladili. Verjamem, da ima tudi SLS odlične možnosti, da je pri tem uspešna."

Zakopali bojno sekiro

Listo kandidatov SDS naj bi "okrepila" nekdanji predsednik SLS in aktualni evropski poslanec Franc Bogovič ter nekdanji mariborski župan in generalni sekretar Nove ljudske stranke (NLS) Franc Kangler. SLS in NLS, ki je nastala po notranjih sporih v SLS, sta namreč že za tokratne evropske volitve zakopali bojno sekiro in sklenili nastopiti skupaj. To zavezništvo pa sta prenesli tudi na skupno listo, ki nastaja pod dežnikom SDS. Odločitev morata danes potrditi še svet SDS in glavni odbor SLS, nato bo sledila predstavitev skupne liste.
Po neuradnih informacijah naj bi prva tri mesta na listi zasedli aktualni poslanci SDS Milan Zver, Romana Tomc in Patricija Šulin. Na listi bosta torej še Kangler in Bogovič ter trije drugi kandidati iz SDS. Neuradno so se omenjali poslanca Branko Grims, Franc Breznik, predstavnica mlajše generacije Alja Domjan in zdravnica iz Trbovelj Alenka Forte. Po naših podatkih je željo za kandidaturo izrazil tudi Vladimir Kolmanič, nekdanji diplomat, ki je v preteklosti na volitvah že zastopal barve SDS. Kdo od omenjenih bo zaradi dveh kandidatov iz partnerskih strank izvisel, še ni znano.

"Vso srečo na volitvah"

Na namere SLS in SDS se je odzval Matej Tonin, predsednik še ene stranke na desnici - NSi, ki je s SLS oblikovala skupno listo pred petimi leti, tokrat pa se je temu v širokem loku ognila, saj se hočejo v NSi s svojo politiko bolj približevati sredini, medtem ko sta po njihovem prepričanju SDS in SLS v zadnjem času, ko se osredotočata na vprašanje migracij, precej bolj kompatibilni, zlasti pa s Kanglerjevo NLS. Tonin je zapisal, da dogovor med SDS in SLS pozdravlja. "Njuna programska usklajenost je bila v zadnjem obdobju očitna, skupna lista je zato logično nadaljevanje. Vso srečo na volitvah! V Sloveniji EPP lahko računa na dober rezultat," je zapisal.
Sicer pa v preteklosti odnosi med različnimi grupacijami tudi na desnici niso bili rožnati. Tako kot je pogosto napeto med SDS in NSi, so bili naporni odnosi tudi med SDS in SLS ter predsednikoma Janšo in tedaj Bogovičem. "Gre za evropske volitve, in če pomislimo, kako je nastala EU, da so po drugi svetovni vojni sedli za skupno mizo še nekdanji nasprotniki ter se uspešno dogovorili o stvareh, ki so prinesle velike rezultate, potem naše razlike niso tako usodne, da bi igrale veliko vlogo," komentira Podobnik. "Tudi v SLS smo kot stranka zakopali bojno sekiro kljub napetostim, ki so v preteklosti obstajale. Menim, da je premalo sodelovanja v politiki, zato sem vesel, da prispevamo majhen kamenček k sodelovanju tudi s to skupno listo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta