Se bo notranji minister poslej lahko vpletal v postopek? Zaradi novele zakona o policiji policijski sindikat na ustavno sodišče

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
22.10.2021 06:00
Policijski sindikat bo skušal zadržati izvajanje zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki je bil v parlamentu sprejet v sredo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jaka Gasar

Poslanci so v sredo, tudi s podporo poslancev Desusa, potrdili novelo zakona o organiziranosti in delu v policiji. Med koalicijskimi in opozicijskimi poslanci so se menja najbolj kresala okoli sprememb, ki zadevajo Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Po noveli zakona bo NPU notranjeorganizacijska enota Uprave kriminalistične policije, enota in direktor urada pa bosta podrejena direktorju Uprave kriminalistične policije.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je sicer poslancem v torek zatrdil, da je v noveli jasno zapisano, da je NPU popolnoma avtonomen pri odkrivanju in preiskavi kaznivih dejanj. Je pa odpravljena "samopostrežba" glede izbire, katere primere bo NPU preiskoval. Z novelo se tako določajo način in postopki priprave kataloga kaznivih dejanj, ki jih NPU mora preiskovati, pred tem pa ga morata potrdili direktor kriminalistične policije in generalni direktor policije. Poslanci iz vrst LMŠ, SAB, Levice in SD pa so menili, da bo ta sprememba povzročila dokončno politično podreditev NPU in da bo zdaj notranji minister usmerjal politične preiskave.

Na sprejetje zakona so se že odzvali v Policijskem sindikatu Slovenije (PSS), kjer pozdravljajo del zakona, ki sistemsko urejuje zvišanje plač, kar je bila ena od zavez podpisanega stavkovnega sporazuma maja letos. A hkrati napovedujejo, da se bodo zaradi nekaterih spornih določb zakona, na katere so opozarjali ves čas sprejemanja, obrnili na ustavno sodišče in hkrati predlagali začasno zadržanje teh določb.

Tako jih moti, da iz zakona izginja besedilo, da je državni tožilec prevzel usmerjanje dela policije v predkazenskem postopku od trenutka, ko je bil obveščen o kaznivem dejanju. Ta sprememba naj bi po mnenju sindikata vnesla nejasnosti v postopke in omogočila notranjemu ministru vpletanje v postopek. Sindikat nasprotuje tudi členu, ki še bolj omejuje pravico policistov do stavke. Prav tako se ne strinjajo z ureditvijo in širjenjem nalog ter pomenom pomožnih policistov, "saj je očiten namen določb, da se uzakoni tako imenovano prekarno delo policistov".

V PSS opozarjajo, da so v proceduri sprejemanja zakona mnenje o neustavnosti določenih predlaganih rešitev oziroma določb imeli tudi zakonodajna pravna služba državnega zbora, služba vlade za zakonodajo in vrhovno državo tožilstvo. Pa tem pomislekom nihče ni prisluhnil. Zato se bo sindikat za zavarovanje interesov članstva in pravne varnosti policistk in policistov obrnil na ustavno sodišče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta