Simona Kustec ostaja šolska ministrica, preživela je še drugo interpelacijo

Luka Mlakar Luka Mlakar
19.11.2021 11:15

Šolska ministrica Simona Kustec je v državnem zboru pričakovano prestala interpelacijo, ki so jo proti njej vložili v levi opoziciji. Od 81 prisotnih poslancev jih je za interpelacijo glasovalo 42, proti jih je bilo 39. Interpelacija bi uspela, če bi predlagatelji zbrali najmanj 46 glasov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Šolska ministrica Simona Kustec je uspešno prestala tudi drugo interpelacijo v tem vladnem mandatu.

Robert Balen

Že drugo interpelacijo v letu dni so zoper šolsko ministrico Simono Kustec vložili poslanci opozicijskih LMŠ, SD, SAB, Levice in nepovezani poslanci. Ministrica je pred poslanci zavrnila navedbe o kaosu pred začetkom letošnjega šolskega leta, medtem ko so ji v večjem delu opozicije očitali nesposobnost pri vodenju resorja. Od 81 prisotnih poslancev jih je za interpelacijo glasovalo 42, proti jih je bilo 39. Za interpelacijo so glasovali vsi prisotni poslanci LMŠ, SD, SAB, Levice ter vsi nepovezani poslanci. Proti so glasovali vsi prisotni poslanci SDS, NSi in SMC, poslanec DeSUS Robert Polnar in poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža. Na glasovanju so med drugim manjkali trije poslanci SNS, poslanca DeSUS Branko Simonovič in Ivan Hršak ter poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath.

Koprivc: Kustečeva je tragična figura, ki s tišino uničuje prihodnost otrok

Vlagatelji interpelacije iz vrst opozicijskih LMŠ, SD, SAB, Levice in nepovezanih poslancev so očitke zoper šolsko ministrico Simono Kustec strnili v sedmih točkah. Kustečevi so med drugim očitali kaos pred začetkom letošnjega šolskega leta, ob tem pa izpostavljajo tudi zanemarjanje priprav na šolsko leto v luči epidemioloških razmer in neustrezno komunikacijo s ključnimi deležniki. "Vse pripombe, ki so prihajale, vse kritike s strani ravnateljev, učiteljev, tudi predstavnikov stroke, ki se ukvarja s pedagogiko, govorijo o nečem, in to je nesposobnost. Nesposobnost , kot sem že rekel ustreznega planiranja, pa tudi nesposobnost komunikacije, sprejemanja kompromisov in iskanja rešitev skupaj s tistimi, ki so udeleženi v tem šolskem polju," je v imenu predlagateljev interpelacije poudaril poslanec Levice Matej T. Vatovec.

Po njegovih besedah je še bolj zaskrbljujoče to, kar se je z ministrico dogajalo, ko je prihajalo do zamud in napak v komunikaciji. "Poleti, pred tem, ko smo vsi vedeli, da se bo novo šolsko leto začelo z novim valom epidemije, je bila ministrica v Tokiu na olimpijskih igrah. Pred začetkom uvajanja samotestiranja v šolah je bila spet v tujini. Sestanek z 800 ravnatelji in predstavniki šol so vodili državni sekretarji. Ti trenutki govorijo o tem, koliko pozornosti oziroma srca je ministrica pripravljena dati svojemu resorju," je dejal Tašner Vatovec. Kot je ocenil pred začetkom seje državnega zbora, Kustečeva oziroma vlada nista bili sposobni ali nista želeli rešiti šol: "Zato so navodila prihajala prepozno, šolniki niso bili slišani, kaj šele uslišani, in zato smo doživeli že tri fiaske v zadnjem letu in pol: prvo zapiranje, zmeda ob letošnjem šolskem letu in jezo nekaterih ob uvedbi samotestiranja." Za vse to je po njegovih besedah odgovorna ministrica, njena poglavitna krivda pa so "neaktivnost, nezmožnost in nesposobnost skrbeti za šolsko polje".

Matej T. Vatovec je ocenil, da Kustečeva oziroma vlada nista bili sposobni ali nista želeli rešiti šol.

Robert Balen

Poslanec SD Marko Koprivc pa je dejal, da je Kustečeva "tragična figura, ki skozi svojo formalizirano tišino uničuje prihodnost slovenskih otrok". Ministrica bi morala biti po njegovih besedah prvi branik otrok, šolnikov in vseh deležnikov na tem področju ter zagovornica z ustavo in zakoni določenih pravic. Namesto tega imamo po njegovih besedah šolsko ministrico, ki je v prvi vrsti "podaljšana roka predsednika vlade in njegovih antidemokratičnih teženj". "Če pa si za trenutek domišljamo, da Simona Kustec dejansko opravlja naloge ministrice, pa mi dovolite, zakaj bi, če bi dejansko odločala o čemerkoli, razen o tem, kam in za kako dolgo bo potovala v tujino, morala odstopiti," je še dejal Koprivc. Kustečeva po njegovi oceni kljub temu, da virus obstaja že več kot leto in pol, še vedno išče odgovore na osnovna vprašanja, pravila in način izvedbe pouka pa se spreminjajo iz dneva v dan. Po njegovih besedah to sicer ni edina napaka ministrice, med drugim ji je Koprivc očital tudi podeljevanje koncesij visokošolskim zavodom, ki so blizu aktualni vladi Janeza Janše, ter ustanovitev nove univerze, ki je "pisana na kožo točno določenim".

Kustečeva: S kritikami me poskušajo utišati kot žensko

Kustečeva je pred poslanci zavrnila vse očitke iz interpelacije. Kot je dejala, je covid-19 v naši družbi ta trenutek prisoten bolj kot kadarkoli do zdaj. "45.440 vas je ta trenutek bolnih zaradi covida-19, nekaj čez 32 tisoč vas je v našem vzgojno-izobraževalnem prostoru zaradi okužb vaših vrstnikov trenutno v karanteni. Še nikoli do zdaj toliko otrok," je poudarila šolska ministrica. Kot je pojasnila, je delež okuženih osnovnošolcev med potrjenimi okužbami s PCR-testi trenutno najvišji med vsemi starostnimi skupinami. Delež okužb v starostni skupini od pet do 14 let je po njenih besedah to sredo predstavljal 21,8 odstotni delež vseh potrjenih primerov okužb. Ministrica je poudarila, da z več kot 700 sodelavci na ministrstvu za šolstvo, znanost in šport, njihovih javnih zavodih na čelu z zavodom za šolstvo in resorno inšpekcijsko službo uvajajo ter izvajajo ukrepe za varnost vseh, ki so vključeni v vzgojno-izobraževalno in raziskovalno delo ter ukvarjanje s športom v naši državi.

Omenjeni ukrepi se po njenih besedah spreminjajo glede na intenzivnost obstoja virusa v družbi in uspešnost njegove zajezitve, pa tudi glede na uspešnost spoštovanja omenjenih ukrepov v družbi. Kot je poudarila, omenjene ukrepe po tovrstnih kriterijih uvajajo in izvajajo povsod po svetu. Ukrepi za zajezitev virusa se po njenih besedah spreminjajo tudi zaradi znanstvenih odkritij, ki omogočajo vedno bolj uspešno sobivanje z virusom, žal pa še ne tudi omejitve in odprave virusa. Omenjene ukrepe po njeni oceni sprejema in izvaja večji del vsake družbe, vendar pa ti "v svetu politike namesto volitev nekaterim opozicijskim strukturam v nekaterih državah predstavljajo priložnost v boju za oblast". Kustečeva je ob tem okrcala predlagatelje interpelacije iz vrst dela opozicije, češ da menijo, da je šlo pri aktivnostih za začetek šolskega leta vse narobe: "Kot da nihče od več kot 700 zaposlenih na ministrstvu, njegovih javnih zavodih na čelu z zavodom za šolstvo ni delal nič in je zato nastal kaos. Del opozicije pravi, da se je to dogajalo tudi na polju visokega šolstva, znanosti in športa. Resnica, podprta z dejstvi, ki jih je mogoče kadarkoli pokazati in dokazati, govori nasprotno," je poudarila Kustečeva.

Kustečeva je dejala, da kritike opozicije slonijo na mehanizmih, kako utišati žensko.

Robert Balen

Ministrica je poslancem predstavila statistične podatke glede sestankov z različnimi deležniki, inšpekcijskih nadzorov, sredstev za prezračevanje in krepitev duševnega zdravja otrok, vpisovanja študentov iz tujine v študijske programe. Spomnila je, da so sredstva ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v tem vladnem mandatu na "zgodovinsko visoki ravni". Med drugim je povedala, da je bila v tem mandatu po neuspešnih šestih letih poskusov uspešno realizirana odločba ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih osnovnih šol, z novelo zakona o vrtcih pa imajo drugi in vsi nadaljnji otroci v družini spet brezplačni vrtec. "Resnica, ki je oprta na dejstvih, je na področju vzgoje in izobraževanja, znanosti ter športa jasna. Zdravje družbe razumemo kot prvo prioriteto družbe znanja, koronaobdobje obvladujemo in ga dojemamo kot priložnost za nadaljnji razvoj ter prepotrebne spremembe, ki bodo prilagojene času ter potrebam generacij naših otrok in mladih," je poudarila Kustečeva.

Ob tem je dodala, da politika nima kaj iskati v šolah, saj da šola ni in ne sme biti "prostor političnega boja na plečih naših otrok in znanja". "Očitke iz interpelacije zavračam tudi na podlagi dejstva, da kritike mojega dela s strani dela leve opozicije slonijo na mehanizmih, kako žensko utišati, je ne jemati resno, jo poniževati z žaljivkami, ko ali če nisi na pravi strani. Še posebej, ko gre za žensko v politiki. Do tovrstnega poniževanja na manipulacijah ter lažeh sprevrženega odnosa in diskurza imam in bom imela ničelno stopnjo tolerance. Spoštovane gospe, ko ne boste na pravi strani, boste tudi vi na takšen način omalovaževane tukaj," je dejala Kustečeva in dodala, da bo njeno prihodnje delovanje navkljub virusu in interpelacijam ostalo enako, kot do zdaj.

Kaj so v večjem delu opozicije očitali ministrici?

Interpelacijo zoper Kustečevo so v Levici vložili v sodelovanju s poslansko skupino SD in s podpisi poslancev LMŠ, SAB ter nepovezanih poslancev. Poleg opustitve dolžnega ravnanja z neodgovornim zanemarjanjem priprav na letošnje šolsko leto v znanih epidemioloških razmerah ter ignorantskega odnosa do ključnih deležnikov v šolstvu so Kustečevi očitali tudi ponižujoč in nestrokoven odnos do znanstvenoraziskovalne dejavnosti, zapostavljanje družbenih interesov na področju visokega šolstva in uničevanje internacionalizacije, zanemarjanje področja športa, športnikov in športnih organizacij, neobčutljivost za duševno in telesno zdravje otrok in mladine ter škodljivo, nespametno in politično motivirano ukinitev šole za ravnatelje. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v odgovoru, ki ga je podprla tudi vlada, zavrnilo vse očitke iz interpelacije zoper Kustečevo. Poudarili so, da so bile pred začetkom novega šolskega leta izvedene številne aktivnosti, da bi pouk stekel čim bolj gladko in varno, pri tem pa so tudi aktivno vodili dialog z vsemi deležniki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.