Sindikat vojakov se po opozorilu novinarke Evgenije Carl Danielu Malalanu opravičuje za napačne navedbe

DR
22.06.2020 10:25

Zapis Sindikata vojakov Slovenije v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na vojaški vaji Preskok 2020 ...
Robert Balen

"Zaradi zavajajočega poročanja medijev o obravnavi Tržačana s strani dveh slovenskih vojakov se je v Sloveniji oblikovalo javno mnenje, da sta 7. maja pri opravljanju nadzora državne meje vojaka obravnavala nekoga, ki je ob dogodku prišel iz Trsta v Slovenijo preko državne meje. Kot nas je opozorila novinarka Evgenija Carl, to ne drži, ker sta slovenska vojaka obravnavala v Kozini prebivajočega Slovenca. Zavajajočemu poročanju medijev smo nasedli tudi v SVS in smo v objavi Javno obsojanje vojaka ter Slovenske vojske in njenih pripadnikov po domnevnem incidentu na primorski meji ni odgovorno niti zrelo zapisali, da je Daniel Malalan kršil ukrep prepovedi prehajanja državne meje zaradi epidemije Covid-19.
Sindikat vojakov Slovenije se Danielu Malalanu opravičuje za napačne navedbe o njegovem nezakonitem prehodu državne meje Slovenije z Italijo v času epidemije.
Na našo napako nas je opozorila novinarka Evgenija Carl, za kar se ji zahvaljujemo, njeno e-poštno sporočilo v povezavi spodaj objavljamo izvirno. Novinarki se zahvaljujemo za seznanitev o tem, da sta vojaka Slovenske vojske obravnavala v Sloveniji živečega Slovenca s prebivališčem v Kozini, ki je ob dogodku bil na sprehodu s svojo punco. Torej ne gre za nikakršen mednarodni incident, kot so tudi poročali mediji. 
Do mednarodnih razsežnosti je zaradi neljubega dogodka prišlo po tem, ko je zaradi napačnega datuma 8. maja obrambni minister Matej Tonin javno pojasnil, da po zagotovilih Slovenske vojske in policije tega dne na območju dogodka slovenskih vojakov s policisti ni bilo. Po tem je italijanska poslanka Debora Serracchiani obvestila italijansko zunanje ministrstvo 'v povezavi z novicami o skrb vzbujajočih dogodkih na meji med Italijo in Slovenijo' ter da bo zunanjega ministra Luigija Di Maia pozvala, da  zahteva pojasnilo slovenske vlade o vseh vidikih tega dogodka, ker je 'nesprejemljivo, če držijo navedbe, da se v bližini naše meje gibljejo oboroženi pripadniki paravojaških struktur'. Po spremembi datuma domnevnega incidenta in opozorilu Evgenije Carl je jasno, da ni bilo mednarodnega incidenta, ker paravojaških struktur ob italijanski meji ni bilo in da sta vojaka v Sloveniji obravnavala v Sloveniji živečega Slovenca na sprehodu s punco."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta