Sindikati kritični do socialnih partnerjev: "Imamo občutek, da ima vlada neki zunanji odnos ..."

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
28.06.2023 16:35

Delodajalcem očitajo dvoličnost, vlado pozivajo k spoštovanju socialnega dialoga. Datum sodelovanja predsednika vlade Goloba v Ekonomsko-socialnem svetu še ni znan.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Golob naj pride in pojasni vladni odnos do socialnega dialoga, pozivajo predstavniki sindikalnih central.
Premier Golob naj pride in pojasni vladni odnos do socialnega dialoga, pozivajo predstavniki sindikalnih central.
Robert Balen

Potem ko je vlada brez posvetovanja s socialnimi partnerji v Ekonomsko-socialnem svetu (ESS) potrdila predlog zakona o dolgotrajni oskrbi in ga poslala v državni zbor, so predstavniki sindikalnih central opozorili na šepajoč vladni odnos do socialnega dialoga. "Težave v socialnem dialogu so prisotne, zaznavamo jih delodajalske organizacije in sindikati. Dejstvo je, da niso zagotovljeni pogoji, ki bi omogočali, da se v socialnem dialogu zakoni ustrezno obravnavajo, kar pa je tudi ključnega pomena," je na tiskovni konferenci izpostavil predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam in predsedujoči ESS Jakob Počivavšek.

Opozoril je še, da morajo imeti socialni partnerji dovolj časa tako za obravnavo kot za socialni dialog, da pretehtajo in osvetlijo rešitve z vseh vidikov, da lahko te postanejo boljše in bolj legitimne ter da se tudi lažje implementirajo v praksi. Vlado in ministrstva je pozval, naj spoštujejo pravila ESS, predsednika vlade Roberta Goloba pa, naj čim prej sporoči možne termine za izvedbo naslednje seje ESS. Na slednji želijo slišati, kakšen je njegov odnos do socialnega dialoga.

"Imamo občutek, da ima vlada neki zunanji odnos do socialnega partnerstva, da je to nekaj, kar je sicer potrebno, a otežuje in zapleta stvari, ki bi morale priti hitreje do cilja," je dodal vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, ki je podobno kot pred njim Počivavšek in predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič tudi delodajalcem očital, da so dvolični.

Slednji se, tako Štrukelj, v času Janševe vlade, ko so bile kršitve socialnega dialoga mnogo večje in bolj intenzivne, niso nikoli sklicevali na kršenje postopkov, temveč so tiho podpirali degeneracijo socialnega dialoga. Jerkičeva pa je dodala, da delodajalci ovirajo obravnavo tistih zakonskih predlogov v ESS, kjer bi jih to udarilo po žepu. Navedla je predlog zakona o delovnih razmerjih, o katerem so, po sindikalnem prepričanju, pogajanja na ravni socialnega dialoga zaključena. Enako ravnanje delodajalcev so zaznali pri predlogu zakona o o urejanju trga dela. Medtem, tako Počivavšek, je ravnanje sindikatov v ESS ne glede na vlado konsistentno.

Sindikate še posebej skrbi, da bi vlada zastoj pri delovanju ESS - do slednjega je prišlo, ko se premier Golob minuli teden ni udeležil seje, zaradi česar so udeležbo odpovedali tudi delodajalci - izkoristila za nadaljnje vlaganje neusklajenih predlogov zakonov, posebej s področja ministrstva za zdravje. Slednje bi še dodatno zapletlo situacijo na področju socialnega dialoga. Ali kot je povedal Zdenko Lorber, predsednik Slovenske zveze sindikatov Alternativa: "Če bi vlada ostala pri trenutnem načinu delovanja, uskladitev pokojninskega zakona, ki je tudi pred njimi, ne bo mogla uspeti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta