Škerbinc potiska Erjavca in Ermenčevo v kot

Aleš Kocjan
12.04.2019 15:42

Načelnica Ermenčeva ni izdala ukaza o omejitvah streljanja na vadišču Poček, kot bi moralo slediti iz prekinitve dogovora z občino Postojna. Zakaj je torej v resnici pri ministru Erjavcu zahtevala razrešitev poveljnika sil Slovenske vojske Škerbinca, če ta ni mogel kršiti usmeritev o nočnem streljanju, saj za to ni imel nobenega ukaza?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na generalštab smo naslovili vprašanje, kako načelnica komentira ugovor Škerbinca in zakaj ni bil izdan ukaz glede novih omejitev streljanja, če naj bi tako izhajalo iz prekinjenega dogovora z občino Postojna.
Robert Balen

"Ne odrekam pravice načelnici generalštaba, da sama izbira svoje najbližje sodelavce, kakor tudi ne pravici ministra za obrambo, da imenuje in razrešuje poveljnika sil Slovenske vojske. Ugovarjam pa zoper odredbo (o razrešitvi, op. p.), ker menim, da številne izjave ministra Karla Erjavca v medijih jasno kažejo, da sem bil razrešen iz krivdnih razlogov, čeprav sem trdno prepričan, da za to ne obstaja razlog niti pravna podlaga ali dokaz!"
S temi besedami začenja brigadir Miha Škerbinc svoj ugovor na razrešitev z najvišjega poveljniškega mesta v strukturi Slovenske vojske. Razrešitev poveljnika vojaških sil je ob analizi okoliščin in dejstev v resnici vse bolj nenavadna. Na predlog načelnice generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc je Škerbinca razrešil obrambni minister Karl Erjavec. Ta je v izjavah za medije dal jasno vedeti, da uradni razlog za razrešitev tiči v nespoštovanju dogovora z občino Postojna o omejitvi nočnega streljanja na vadišču Poček. Toda ministrstvo ni dalo vrhu vojske nobenih usmeritev glede novih omejitev streljanja, generalštab pa ni dal poveljstvu sil nobenega ukaza v tej smeri.

Sindikat vojakov Slovenije ostro protestira zaradi izjav ministra za obrambo Karla Erjavca in poziva vrhovnega poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja, da se javno opredeli do njegovih izjav "o možnem streljanju na Postojno" ter da jih Pahor tudi obsodi.
Robert Balen

Ministrstvo ni dalo usmeritev, generalštab ni dal ukaza

Občinski svet v Postojni je decembra enostransko odpovedal dogovor z obrambnim ministrstvom, v katerem so bile opredeljene posebnosti, ki so omejevale v juliju, avgustu in septembru streljanja v nočnem času. Toda generalštab ni izdal ukaza, ki bi odpovedi dogovora sledil. Ravno nasprotno, načelnica Ermenčeva je na novinarski konferenci pri predsedniku republike izjavila, da je Slovenska vojska kljub temu izvajala določila iz devete točke sporazuma med občino in ministrstvom, v nadaljevanju pa na pamet citirala določila. O tem, da bi izdala ukaz o prepovedi streljanja, ni rekla nič ali da je kakor koli drugače ukrepala na podlagi enotranske prekinitve dogovora med občino in ministrstvom.

Marko Vanovsek

OVS ni ugotovila, da bi Škerbinc blatil načelnico

Na generalštab smo naslovili vprašanje, kako načelnica komentira ugovor Škerbinca in zakaj ni bil izdan ukaz glede novih omejitev streljanja, če naj bi tako izhajalo iz prekinjenega dogovora z občino Postojna. Škerbinc pa se je v svojem ugovoru zoper razrešitev opredelil tudi do špekulacij, da naj bi on razširil govorice o slabem psihičnem stanju načelnice, kar je pograbil Požareport, ki si je s tem prislužil tudi kazensko ovadbo Ermenčeve.

Na generalštab smo naslovili vprašanje, kako načelnica komentira ugovor Škerbinca in zakaj ni bil izdan ukaz glede novih omejitev streljanja, če naj bi tako izhajalo iz prekinjenega dogovora z občino Postojna.
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta