Škof Štumpf vernikom, ki bodo glasovali za evtanazijo, sporoča, da nimajo več kaj iskati v cerkvi

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
27.05.2024 14:46

Murskosoboški škof, ki je v preteklosti že razburjal s svojimi izjavami o migrantih, meni, da bomo na dveh referendumih odločali o usodi "slovenskega krščanstva in narodnem obstoju".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Murskosoboški škof Peter Štumpf 

Po tem, ko je murskosoboški škof Peter Štumpf leta 2015 v pismu svaril pred islamizacijo Slovenije zaradi migrantov in beguncev, ki so prečkali našo državo s ciljem doseči zahodno Evropo, zdaj v pismu jasno o tem, kako glasovati 9. junija na posvetovalnih referendumih o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja in o legalizaciji konoplje. Pri tem je uporabil nogometni navijaški žargon, saj pravi, da ni mogoče navijati na tekmi (referendumu) v dvojnem dresu: "Ali si za eno ali za drugo ekipo."

Uvodoma zapiše, da je referendum o evtanaziji in legalizaciji marihuane "nastavljena igra, ki jo je država vsilila ljudem in se tako otresla velike moralne odgovornosti. Dobro ve, da gre za boj med življenjem in smrtjo. Kdo bo zmagal? Veliko bo odvisno tudi od udeležbe kristjanov. Nemogoče je ostati nevtralen. Kdor bo ostal doma, pomeni, da navija za smrt. Če nam je vseeno, ali bo zmagalo življenje ali smrt, pomeni, da nas preprosto ni".

Nadaljuje, da bodo kristjani tokrat na referendumu "izpovedali svojo veroizpoved: v življenje ali v smrt". In nato zapiše: "Kdor bo dal svoj glas življenju, ima v cerkvi kaj iskati; kdor pa bo glasoval za smrt, pa naj v prihodnje ostane kar doma. Nima pomena, da bi še hodil tja v dvojnem 'dresu hlimbe'. V cerkvi namreč častimo in slavimo Boga, ki je stvarnik vsega in je izvor vsakega življenja. To izpovedujemo v naši veri, ki od nas zahteva, da ga branimo." 

In zaključi, da sta "referenduma o evtanaziji in o legalizaciji marihuane tudi referenduma o slovenskem krščanstvu in narodnem obstoju", zato bo sam odločno proti. 

Na vprašanje, ali drugi škofje, člani Slovenske škofovske konference (SŠK), delijo mnenje škofa Štumpfa, so v njihovem tiskovnem uradu odgovorili, da gre za škofovo osebno stališče in SŠK za komentiranje njegove izjave ni pristojna. Odgovora, ali je tako izključevalno mnenje v duhu krščanske etike, niso dali. So pa dodali, da bo SŠK, ki se je že lani izrekla proti uzakonitvi evtanazije, v prihodnjih dneh podala še eno izjavo na to temo.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta