Skrb za starejše: "Manjka akcija, ljudje životarijo"

Tina Recek Tina Recek
23.12.2019 18:37

V Srebrni niti si želijo ustanovitev ministrstva za starejše, varuha za pravice starejših in gradnje več manjših javnih domov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Srebrni niti si želijo, da bi domovi zaposlili zastopnika, ki bi bil vez med upravitelji doma in varovanci.
Sašo Bizjak

Prizadevamo si za dostojno starost starostnikov v domovih, bolnišnicah, doma in povsod tam, kjer se znajdejo starejši, ki so deležni vedno večje diskriminacije. Zavzemamo se za kakovostno dolgotrajno oskrbo in kakovostno paliativno oskrbo, je danes ponovno opozorila predsednica Združenja za dostojno starost Srebrna nit Biserka Marolt Meden na predstavitvi njihovega minulega dela in želja oziroma zahtev, kaj bi morala država na tem področju postoriti.
Na sprejem v domove starejših čaka okoli 26 tisoč prosilcev
Po besedah Marolt Medenove so pisali javna pisma, sestankovali z uradniki na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, hodili po domovih in se pogovarjali s stanovalci ter svojci, sodelovali na dveh izrednih sejah odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Na vprašanja so zahtevali odgovore in tudi aktivnosti od pristojnih, a pri tem niso bili kaj prida uspešni. Prav tako niso zadovoljni z odnosom, s katerim se srečujejo pri svojem delu. Predsednica združenja je tako izpostavila enega izmed sestankov na omenjenem ministrstvu, ko jim je tamkajšnji zaposleni dejal, da obstaja javni dom za starejše, ki je dražji od koncesionarjev. Ko ga je vprašala, ali ji lahko pove ime tega javnega doma, ji je uradnik odvrnil, naj si ga sama poišče na internetu. V združenju se namreč zavzemajo za gradnjo javnih domov in ne domov s koncesijo, ki so praviloma dražji.

Več kot polovica stanovalcev naj bi bila podhranjena

Katerina Vidner Ferkov pa je poudarila, da vsak mesec namenimo milijon evrov Rimskokatoliški cerkvi, ki ne plačuje davkov, ima pa domove za starejše, ki so profitni. Po njenem mnenju bi moral omenjeni znesek na drugi strani zahtevati absolutno humanitarnost, da bi bili državljani deležni brezplačne oskrbe, ko bi jo potrebovali. Poleg tega se je dotaknila še problematike kadrovske stiske v povezavi s prehrano stanovalcev. Večinoma jedilnike sestavljajo neizobraženi ljudje in evropske študije ugotavljajo, da je 60 odstotkov stanovalcev podhranjenih. Po njenem ni samo vprašljiva kakovost hrane, ampak je problem, ker ni osebja, ki bi stanovalce hranilo.
V Srebrni niti so še izrazili želje na področju socialne oskrbe starejših. Med drugim, da vlada ustanovi ministrstvo za starejše, da bi se le začelo premikati. Prav tako menijo, da bi bilo potrebno, da bi domovi zaposlili zastopnika, ki bi bil vez med upravitelji doma in varovanci. Po izkušnjah članic združenja stanovalci vodstvu doma težko zaupajo svoje tegobe, ker menijo, da bo potem še slabše. Želijo si tudi samostojni organ - urad varuha pravic starejših, ki bi omogočil enakopravno sodelovanje z državo, in rebalans proračuna v dobro starejših.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta