Slovenija na Expo: Počivalšek se je najbolj bal, da zelena fasada, v katero je vgrajenih 45 tisoč rastlin, ne bi preživela dubajske sopare

01.10.2021 06:00
Po odprtju svetovne razstave ta vikend že prvi slovenski poslovni forum o krožnem gospodarstvu. Na Expo 2020 sodeluje 190 držav in 83 od teh, vključno s Slovenijo, jih ima nacionalne paviljone.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski paviljon s prepoznavnim videzom, zeleno fasado in leseno streho, sta podpisala arhitekta Robert Klun in Sandi Pirš s sodelavci, zgradilo pa ga je podjetje Riko.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek se je najbolj bal, da zelena fasada, v katero je vgrajenih 45 tisoč rastlin, primernih za rast v vročem okolju, in je plod domačega znanja podjetja Knauf Insolation, ne bi preživela soparnega dubajskega poletja. Tudi tretji element, voda, se je izkazal za posrečeno idejo, saj daje hlad in se ljudje, kot se je pokazalo na testnem odprtju, ob njej radi zadržujejo.

Več sodelujočih podjetij kot v Milanu

"Pričakujemo več kot milijon obiskovalcev, kot smo jih imeli v Milanu, glede na to, da je svetovna razstava prvič v eni od arabskih držav in nagovarjamo te velike trge. Na Expo 2020 sodeluje 190 držav in 83 od teh, vključno s Slovenijo, jih ima nacionalne paviljone. V slovensko predstavitev smo investirali 11 milijonov evrov oziroma pol milijona več zaradi dodatnih stroškov enoletne prestavitve projekta," je povedal Počivalšek pred odhodom v Dubaj, kjer bo ta konec tedna imel več bilateralnih srečanj s predstavniki drugih sodelujočih držav, načrtuje pa tudi srečanje z ministrom za gospodarstvo države gostiteljice, Združenih arabskih emiratov. Odprl bo tudi prvi poslovni forum v slovenskem paviljonu o krožnem gospodarstvu, ki se ga bo udeležilo okoli 20 slovenskih podjetij.

Počivalšek je zadovoljen, da se je za predstavitev na Expu odločilo več podjetij kot v Milanu, največ zanimanja je za sklop zdravja in dobrega počutja, veliko zanimanje je tudi za področje digitalizacije, umetne inteligence, kmetijstva in potovanj, cilj pa je v paviljonu gostiti 150 domačih podjetij (za primerjavo: Madžarska jih ima okoli 80), je optimističen: "Gotovo bo v Združenih arabskih emiratih odmevna tudi turistična predstavitev, ki jo načrtujemo po načelu štirih makrodestinacij in dveh ločenih predstavitev Ljubljane in Maribora. Vrhunec turistične predstavitve pa načrtujemo 9. februarja na slovenski dan, ko bo Slovenska turistična organizacija pripravila dve delavnici za poslovno javnost." Počivalšek je spomnil tudi, da je Slovenija pismo o nameri za sodelovanje na Expo 2020 podpisala druga na svetu za Švico leta 2016 in da so si vseskozi prizadevali tudi za letalsko povezavo z Dubajem, ki jo je sredi septembra vzpostavil FlyDubai. Povezava naj bi ostala tudi po Expu, je za Večer še dejal Počivalšek.

"Slovenski paviljon je na privlačni lokaciji blizu enega od vhodov na prizorišče razstave, že na prvi pogled pa vzbuja pozornost s prepoznavnim videzom, zeleno fasado in leseno streho, ki je v celoti izdelana iz slovenskega lesa. Trajnostno zasnovani paviljon, pod katerega se podpisuje skupina arhitektov (Robert Klun, Sandi Pirš in sodelavci), zgradilo pa ga je slovensko podjetje Riko (v sodelovanju s številnimi podizvajalci iz Slovenije in tujine), vabi obiskovalce tudi s hladom, nudi ga bazen, ki ga obdaja, predvsem pa z vrsto zanimivih interaktivnih vsebin v vseh treh etažah objekta," pa je povedal generalni komisar Slovenija za Expo Matic Volk.

Interaktivne vsebine v vseh treh etažah

Jurček Žmauc, direktor slovenskega paviljona, pa je povedal, da bo predstavitev Slovenije razvrščena v vsebinske sklope in predstavitve potenciala naše države in bo usmerjala pozornost obiskovalcev k zgodbam, ki kažejo naše znanje, naprednost in inovativnost. "Skupno je v enajstih različnih vsebinskih sklopih sodelovanje potrdilo 120 slovenskih podjetij, naš cilj pa je, da k sodelovanju pritegnemo še 30 podjetij več."

Paviljon vabi obiskovalce v vseh treh etažah objekta z interaktivnimi vsebinami, ki jih bodo nagovarjale z zgodbami o edinstvenem prepletu neokrnjene narave, znanja, inovacij in prebojnega gospodarstva, našteva Žmauc. V pritličju sta showroom, predstavitveni prostor za promocijo gospodarstva in turizma, in interaktivna soba, ki prikazuje naravne in kulturne dediščine turizma in športa. "Največji tehnološki zalogaj je bila vzpostavitev prve 360-stopinjske projekcije v prvem nadstropju paviljona, kjer sta smartroom in greenroom. Tukaj bodo lahko obiskovalci v dveh sedemminutnih filmih spoznali zelen in pameten značaj Slovenije."

Na slovenski dan, ki ga načrtujejo 8. februarja, pa bo pestro dogajanje v slovenskem paviljonu in na osrednjem trgu Expa Wasl Plaza, kjer se bodo slovesnosti udeležili tudi predstavniki Združenih arabskih emiratov in Slovenije, še napoveduje Žmauc.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta