Slovenija na prvem mestu neslavne lestvice: Podražitev pic glede na rast plač najvišja v Evropi!

A.L.
17.02.2023 10:58

Cene hrane, ki so za energenti drugi največji dejavnik inflacije, so se med decembrom 2021 in decembrom 2022 v EU povečale za kar 18 odstotkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Cena pice v Evropi narašča do devetkrat hitreje kot plače, kar kaže, da je treba ustaviti špekulacije s cenami hrane in zagotoviti dvig plač, ki bo ustrezal naraščajočim življenjskim stroškom, so pred dnevi zapisali v Evropski konfederaciji sindikatov​  (ETUC). Stroški pice, kupljene v trgovini, so se po podatkih Eurostata, ki so jih objavili ob letošnjem svetovnem dnevu pice, med decembrom 2021 in decembrom 2022 v EU povečali za 16 odstotkov.

Za primerjavo, nominalne plače so se v istem obdobju po Evropski uniji povečale za 4 odstotke, zaradi česar je bila pica približno štirikrat dražja. Največji razkorak med podražitvijo pice in rastjo plač je v Sloveniji, sledijo Danska, Finska, Švedska in Španija. Iz objavljenega grafa je mogoče razbrati, da je razlika med zvišanjem cene pic in rastjo plač v Sloveniji kar 9-kratna. 

Cene hrane, ki so za energenti drugi največji dejavnik inflacije, so se med decembrom 2021 in decembrom 2022 v EU povečale za kar 18 odstotkov, opozarjajo. 

Generalna sekretarka ETUC Esther Lynch je opozorila, da je nesprejemljivo, da številna podjetja, ki proizvajajo hrano, "podpirajo veliko povečanje dobička v času, ko se zaradi naraščajočih cen delavci borijo za preživetje svojih družin". 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta