Slovenija v Varnostnem svetu ZN znova poudarila pravico Ukrajine do samoobrambe

STA, N.S.
13.09.2024 20:12

"Vsaka država ima pravico, da se brani v skladu z 51. členom Ustanovne listine ZN in si za to priskrbi potrebna sredstva. Ne bomo pristali na obtoževanje žrtev," je povedala namestnica slovenskega veleposlanika Ondina Blokar Drobič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

"Ne morete napasti države, zasesti delov njenega ozemlja in ustrahovati celotnega prebivalstva [...], nato pa reči, da so si za svoje trpljenje krivi sami, ker so se upali upreti," je predstavnica Slovenije Ondina Blokar Drobič še dejala na zasedanju Varnostnega sveta ZN na temo nezakonitih dobav orožja v Ukrajino, ki ga je sklicala Rusija.

Rusija kot stalna članica Varnostnega sveta ZN s svojo pravico do veta onemogoča ukrepe za končanje vojne v Ukrajini, že dve leti pa se na vsako sejo najpomembnejšega organa svetovne organizacije odziva z lastnimi zahtevami za sklic seje na temo oboroževanja Ukrajine.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija je - enako kot na sredinem zasedanju, posvečenem naraščanju ruskih napadov na Ukrajino - zatrjeval, da je agresor v resnici Ukrajina. Nizal je domnevne zločine "režima v Kijevu" in napadel zahodne države, da ga oborožujejo in omogočajo pobijanje ruskih civilistov.

V svojem mnenju je bil tudi tokrat osamljen, namestnik ameriške veleposlanice Robert Wood pa ga je sarkastično pohvalil za propagando. "Najhitrejša pot do miru je ruski umik iz Ukrajine," je med drugim dejal Wood in zagotovil, da bodo ZDA z zaveznicami še naprej pomagale Ukrajini z orožjem.

"Razprav o dobavah orožja se lotevamo z napačnega konca. Medtem ko so dobave orožja v Ukrajino v skladu z mednarodnim pravnim okvirom, različna poročila kažejo, da Rusija dopolnjuje svoje zaloge z uvozom raket in topniškega streliva iz Severne Koreje. To je kršitev številnih resolucij Varnostnega sveta," je še dejala Blokar Drobič. Dodala je, da bo Slovenija "še naprej zagotavljala pomoč Ukrajini v skladu z mednarodnim pravom".

Podobno je menila tudi večina drugih članic Varnostnega sveta. Wood je ob tem kritiziral tudi prodajo orožja Rusiji s strani Irana in Severne Koreje, Kitajsko pa obtožil, da s pomočjo ruskemu obrambnemu sektorju omogoča nadaljevanje vojne v Ukrajini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta