Slovenska detektivka o nadzoru alkoholiziranih delavcev: Skrita sem obveščala policijo in opazovala, kdaj se bo oseba odpeljala

Miha Raičevič Miha Raičevič
23.12.2019 10:45

Zasebna detektivka Bernarda Škrabar ugotavlja, da je alkohola na delovnem mestu največ v proizvodnji, gradbeništvu in celo med vozniki tovornjakov, drog pa v stresnih službah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uživalci vonj prikrivajo z bonboni, žvečilkami, ustnimi vodicami in začinjeno hrano, a je vse skupaj težko skriti.
Profimedia

Bogate izkušnje na področju nadzora zaposlenih zaradi morebitne prisotnosti alkohola na delovnem mestu ima zasebna detektivka Bernarda Škrabar. Navedla je statistiko, da kar 80 odstotkov težav na delovnem mestu povzročijo občasni uživalci alkohola. Pri občasnih uživalcih alkohola so napake in nesreče 3,5-krat bolj pogoste. In bolniška odsotnost z dela zaradi posledic uživanja alkohola naj bi v povprečju trajala dobrih 35 dni. Največ odsotnosti naj bi bilo v Ljubljani, navaja Škrabarjeva.

Alkotesti od proizvodenj do uprav

Bernarda Škrabar: "Pijačo skrivajo v omaricah, predalih in drugje na delovnem mestu. 
Andraž Purg

Vidno pijan se je porezal

V 13-letni karieri je obravnavala že veliko primerov in nekateri so bili "prav pesniški". "Od prepirov, ko oseba ni hotela opraviti preizkusa in se je v vinjenem stanju odpeljala s svojim osebnim vozilom, jaz pa sem o tem obveščala policijo ter čakala skrita pred stavbo in opazovala, kdaj se bo oseba odpeljala, da usmerim policiste v pravo smer," je opisala in dodala, da so videli, da se ta oseba ni bila sposobna niti varno vključiti v promet. Zato so o tem obvestili policijo, ker bi lahko bili v nasprotnem primeru soodgovorni.

Kako se pitje prikriva?

Bili so tudi primeri, ko je naročnik želel, da se je delavcu sledilo v delovnem času, na primer ob delu na terenu, na malico ali kosilo. "Opazovali smo, kaj je delavec tam popil. Kar nekaj primerov je bilo, ko so se delavci vrnili na delo v zelo 'veselem' stanju," sogovornica navaja svoje izkušnje.
Ljudje, ki pijejo tudi na delovnem mestu, pijačo skrivajo v omaricah, predalih in drugih omarah na delovnem mestu. Vonj prikrivajo z bonboni, žvečilkami, ustnimi vodicami in začinjeno hrano. "Vendar je celoten videz čezmernega uživanja alkohola težko skriti, detektivi pa imamo veliko izkušenj pri zaznavanju videza in vedenja alkoholizirane osebe," opozarja detektivka.
Kateri so najbolj pogosti izgovori pri opravljanju alkotesta pri zaposlenih? "Da ne morejo dovolj pihniti v alkotester, ker da imajo težave z dihanjem, pljuči itd., vendar se ti izgovori ne obnesejo." Pogoj je le, da je zasebni detektiv usposobljen za rokovanje s testerjem, ki mora biti redno kalibriran.

Alkotest tudi za silvestrovo

Preizkuse lahko opravijo kadarkoli. "Imeli smo že primere, ko smo intervenirali na delovnem mestu na s​ilvestrovo, da o intervencijah ponoči, med vikendi in prazniki ne govorim, ker jih ne štejemo več," našteva Škrabarjeva in opozarja, da si delavci pogosto alkohol privoščijo ponoči, ko nadrejenih ni v službi. So pa tudi zaposleni, ki pridejo na delovno mesto po noči, preživeti na zabavi. Najbolj pogosto v nedeljo zjutraj.
Izstopajo lahko tudi zime, ko se delavci na terenu z alkoholom "malo pogrejejo", čeprav alkohol širi žile in zato človek posledično še hitreje izgublja toploto. Poleti se pogosto ohladijo s pivom. "Skratka, vedno se lahko najde izgovor, zakaj nekdo popije nekaj alkoholnega, Slovenci pa smo tako ali tako znani kot narod pivcev, detektivi pa imamo tako na tem področju dosti dela," je zaključila detektivka z lastno detektivsko agencijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta