Slovenska vojska: Odgovornost za negativne ocene nosi politika

Aleš Kocjan
02.04.2019 17:55

Razmere v vrhu vojske napete, med vojaki narašča nezadovoljstvo zaradi zmede glede dodatkov za povečan obseg dela, a vse bolj očitno je, da se bo načenica obdržala v sedlu. V petek bo poročala vrhovnemu poveljniku o pripravljenosti vedno bolj zdesetkane vojske.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po pričakovanjih bo ocena pripravljenosti vojske na bojno delovanje v kriznih razmerah spet negativna.
Sašo Bizjak

Kljub temu da so razmere v vrhu Slovenske vojske, v Generalštabu napete, odkar je funkcijo načelnice zasedla generalmajorka Alenka Ermenc, je hitro postalo jasno, da politika načelnice ne bo zamenjala. To sporočilo sta z javnostjo z veliko odločnostjo delila tako obrambni minister Karl Erjavec kot vrhovni poveljnik obrambnih sil, predsednik Borut Pahor. Ker pa je v vojski zaradi zmede, ki je zavladala glede prejemanja 19-odstotnega dodatka za povečan obseg dela, naraslo nezadovoljstvo, hkrati pa so odnosi med poveljstvi naelektreni zaradi načina vodenja Ermenčeve, se špekulira, da bi načelnica utegnila pod pritiskom politike odstopiti sama. Toda po naših informacijah Ermenčeva po vrnitvi z bolniškega dopusta niti slučajno ne daje vtisa, da bi po dobrih štirih mesecih sama potegnila črto pod svoj mandat. Prav nasprotno, iz generalštaba so v ponedeljek sporočili, da je v dobri delovni kondiciji in brez zdravstvenih omejitev opravlja dolžnost načelnice - in to po več kot deset ur na dan.

Epa

V pričakovanju še ene slabe ocene

Po podatkih, ki so jih medijem posredovali iz vrha vojske, se načelnica intenzivno pripravlja za petkovo poročanje o pripravljenosti Slovenske vojske za leto 2018. Tedaj bo vrhovnemu poveljniku Pahorju poročala o stanju pripravljenosti Slovenske vojske, nato pa skupaj z njim in obrambnim ministrom Erjavcem predvidoma stopila tudi pred javnost. A po pričakovanjih se ocena pripravljenosti Slovenske vojske ne bo mogla bistveno razlikovati od lanske ali predlanske, ko je bila vojska ocenjena kot zadostno pripravljena le na delovanje v miru, ne pa tudi za delovanje v vojnih razmerah.

Načelnica Alenka Ermenc bo vrhovnemu poveljniku Borutu Pahorju v petek poročala o stanju pripravljenosti Slovenske vojske.
Tamino Petelinšek/STA

Kadrovski primanjkljaj vedno večji

Vojska pa tudi ne more biti pozitivno ocenjena, ker nima zadostno popolnjenih enot. Kadrovska krvna slika je iz dneva v dan slabša, trenutno so po uradnih podatkih v vojski zaposleni le 6603 pripadniki, neuradno pa je število že nižje od 6600, kar pomembno odstopa od uradnega kadrovskega načrta vlade (7254 pripadnikov). A bistva problemov ne more rešiti vojska sama, temveč potrebuje pomoč in izdatno podporo vladajoče politike, ki je odgovorna tako za pridobivanje kadrov kot za izgradnjo zmogljivosti. Kot je znano, se pri nabavah opreme za vojsko v političnih mlinih nenehno zatika, pri popolnjevanju vrst pa si je vladna garnitura pod taktirko Marjana Šarca zadala nalogo za kadrovske okrepitve.

Srečko Zajc: "Rezultati pri pridobivanju kadra za Slovensko vojsko so že nekaj časa obratno sorazmerni z aktivnostjo in prizadevanji."
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta