Slovenska vojska v posodobitev pilatusov in nakup brezpilotnih letalnikov

Timotej Milanov Timotej Milanov
09.11.2022 12:56
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V letalih pilatus bodo posodobili navigacijsko-komunikacijsko opremo. 
Robert Balen

Vladni odbor za državno ureditev in javne zadeve je v dokončni obravnavi potrdil uvrstitev dveh projektov Slovenske vojske v veljavni načrt razvojnih programov 2022–2025, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Gre za projekta nadgradnje zrakoplovov Slovenske vojske in nakupa brezpilotnih letalnikov belin-V.

V okviru prvega projekta je načrtovana vgradnja navigacijsko-komunikacijske opreme, s katero bodo zamenjali tehnološko zastarelo opremo, s tem pa povečali uporabnost in varnost letenja ter zagotovili operativnost zrakoplovov. Projekt, ki se bo predvidoma končal v letu 2023, tako zajema nadgradnjo radijskih sredstev v letalih pilatus PC-9M. Vrednost projekta je 1,18 milijona evrov z davkom na dodano vrednost. Drugi projekt pa predvideva nakup dveh brezpilotnih letalnih sistemov (BLS) belin-V, s čimer bo po navedbah Ukoma izboljšana operativnost taktičnih enot BLS, učinkovitost izvajanja operativnih nalog, vojaškega izvidovanja in opazovanja ter nadzora iz zraka: "Cilji investicije so zagotavljanje izvidniške zmogljivosti Slovenske vojske, večja operativnost vojaških taktičnih enot in možnost povečanja zmogljivosti sodelovanja oziroma podpore Slovenske vojske drugim državnim organom v primeru naravnih nesreč." Izhodiščna vrednost projekta je 1,34 milijona evrov z davkom na dodano vrednost.

Kot smo že poročali, je minister za obrambo Marjan Šarec pred kratkim z nemško kolegico Christine Lambrecht podpisal tudi pismo o nameri glede pristopa Slovenije k iniciativi Zaščita evropskega neba, ki predvideva krepitev Natovih zračnih in raketnih zmogljivosti v Evropi. V projektu, ki ga vodi Nemčija, bo sicer sodelovalo 15 držav. V skladu z zavezami iz koalicijske pogodbe pa je vlada Roberta Goloba napovedala odstop od nakupa 45 oklepnikov 8x8 Boxer, prav tako bodo do konca leta ponovno ovrednotili vse investicije v Slovensko vojsko, ki jih je načrtovala prejšnja vlada.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta