Slovenska vojska: Zahteve so večje, potreba po denarju tudi

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
04.09.2020 16:50

Načelnik generalštaba Robert Glavaš opozarja, da so predvidena sredstva za investicije v Slovensko vojsko v višini skoraj 800 milijonov evrov za naslednjih šest let denar še za nazaj in so ključnega pomena za preživetje sistema.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vlaganje v Slovensko vojsko je potrebno za njen obstoj, je prepričan načelnik generalštaba Robert Glavaš, ki še pravi, da bi s predvidenimi 780 milijoni evrov nadomestili manko vložkov v zadnjih desetih letih.
Robert Balen

Po četrtkovi več kot osemurni razpravi na odboru za obrambo, ki je z desetimi glasovi za in petimi proti potrdil predlog zakona o investicijah v Slovensko vojsko (SV), je o pomembnosti nabav danes spregovoril načelnik generalštaba SV Robert Glavaš. "780 milijonov evrov je denar, ki je potreben za eksistenco SV," je poudaril prvi med vojaki in opomnil, da so pred njimi naloge, ki jih kot nosilci obrambnega sistema v SV morajo izvajati v skladu z zakonom, ustavo in zavezami do zavezništva. "V zadnjih desetih letih je bilo v SV sila malo investiranega, če govorimo o nabavi nove opreme, kar pomeni, da so zahteve SV iz dneva v dan večje tako doma kot v tujini," je povedal in še ocenil, da predvideni vložek niti ni dovolj za ves primanjkljaj.

Obetajo si široko politično podporo

Gre za investicije, ki bi jih morali izpeljati že mnogo prej, danes pa bi se morali pogovarjati o tem, "ali smo vse to integrirali in uspešno uporabili". Kot smo poročali, vladni načrt, ki v opoziciji razburja zlasti Levico in vzbuja dvom v LMŠ, predvideva vložke v sedmih skupinah za obdobje naslednjih šest let. Ena od skupin predvideva nabavo dveh helikopterjev in transportnega letala, druga nabavo oklepnih vozil 8x8 in 4x4, tretja informacijske tehnologije, vezane na hibridno delovanje, ne nazadnje pa še investicije v opremo vojaka in oklepna sredstva.

Načrt, kako pridobiti dovolj mladih

A zadrževanje odliva pripadnikov ne odpravlja največje razpoke v kadrovski sliki, to je premajhen priliv novega kadra. Za novačenje mladih kandidatov imajo v načrtu več aktivnosti, tudi skrajšanje procesa zaposlovanja, tako imenovano "zaposlitev v SV v sedmih dneh". Pripravljajo tudi ukrepe s področja izobraževanja: "Višja podčastniška šola je pred vrati, želja je, in upam, da nam bo v naslednjem šolskem letu uspelo, da bomo imeli prve diplomante." V pripravi je še vojaški modul, ki bi bil del določenih slovenskih fakultet, denimo fakultete za strojništvo, logistiko, elektrotehniko, tudi fakultete za družbene vede. Kandidat za bodočega častnika bi študiral na svoji smeri, v šestem semestru pa poslušal predavanja iz vojaških vsebin. Ob diplomi bi štipendist pridobil čin poročnika, prve častnike pa bi lahko v sistem dobili že pri 23 letih, ne pa 30, kot je to praksa danes.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta