Slovenski startup leta je Bird Buddy!

Mitja Sagaj
16.06.2021 20:10
Lanskoletna senzacija platforme Kickstarter je osvojila najprestižnejšo startupovsko lovoriko v državi
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veliki prehodni kristalni pokal je za leto dni v rokah ekipe Bird Buddy.
 
Marko Pigac

Bird Buddy, pametna ptičja krmilnica, je rešitev, ki je ekipi mladega zagonskega podjetja prinesla laskavo nagrado Slovenski start:up leta 2021. Zmaga v tako hudi konkurenci odličnih startupov s prebojnimi idejami in rešitvami nikakor ni bila enostavna, a očitno je strokovno komisijo najbolj prepričal koncept, ki si prizadeva za igrifikacijo vrta. "Dom danes mora biti vse bolj pameten, mi pa smo si rekli, da mora biti tudi zabaven," so besede, s katerimi je idejo in rešitev, ki s pomočjo umetne inteligence prepoznava ptice, pospremil eden od soustanoviteljev podjetja Žiga Vrtačič.

Finalisti so bili sicer še Bevo s svojim inovativnim postopkom in strojem za izdelavo mesnih nadomestkov, Maestro Amadeus s svojo programsko rešitvijo za digitalizacijo in učinkovito upravljanje notnih zapisov, Ringox z napravo, ki ponudnikom nastanitev omogoča upravljanje na daljavo, in SeaVision, ki s svojim VisionAnchorjem odpravlja problem nepravilnega sidranja v navtiki.

Nad vsemi ekipami, njihovimi idejami in rešitvami je bila navdušena tudi Maja Mikek, soustanoviteljica in finančna direktorica izjemno uspešnega podjetja Celtra, ki je podjetnikom položila na srce pomen zdrave kmečke pameti tudi pri sprejemanju poslovnih odločitev. "Všeč so mi vaše ideje, ker ste jih razvili iz logike. Zato ne obupajte, ko se boste soočali z bolj menedžerski problemi. Tudi tedaj se zelo oklepajte kmečke logike," je dejala Mikekova in dodala pomen vztrajnosti, ki se v podjetništvu ne meri v letu dni, ampak v desetletju. Njena popotnica nadebudnim podjetnikom pa je bila: "Sanjajte na veliko! In razvijajte dobre navade, ker potem bodo navade razvijale vas."

Nagrado Slovenski start:up leta platforma Start:up Slovenija podeljuje v sodelovanju z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) in Slovenskim podjetniškim skladom. Državni sekretar na MGRT Andrej Čuš ni pozabil omeniti, da so v okviru načrta za okrevanje in odpornost uspeli zagotoviti 492 milijonov nepovratnih sredstev, ki so na voljo podjetjem. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta