Slovenski zapori že leta prenatrpani: zaradi prostorske stiske tudi največja gladovna stavka v samostojni Sloveniji

Damijana Žišt Damijana Žišt
19.12.2019 19:48

Prenatrpanost v slovenskih zaporih naj bi rešila gradnja novega ljubljanskega zapora, kjer bo prostora za 338 ljudi, ne le iz ljubljanskega zapora, temveč tudi iz drugih po Sloveniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaprti v mariborskem zaporu si želijo boljših bivalnih razmer in več prostora v zaporniških celicah.
Igor NAPAST

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor so v teh dneh zaporniki napovedali stavko, če jim ne uredijo življenjskih razmer. Želijo si boljše bivalne razmere, boljšo hrano, želijo si tudi več sodelovanja pedagoških delavcev z zaporniki in boljšo zdravstveno oskrbo. Stavko naj bi izrazili s tem, da ne bi hodili na delo in ne bi jedli.
Napovedi stavk v različnih oblikah po slovenskih zaporih niso nič novega, marca letos so jo napovedovali tudi v največjem zaporu na Dobu, vendar se kasneje ni zgodila. Na Upravi Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) druge očitke zavračajo, prikimavajo pa zapornikom v delu, ki se nanaša na bivalne razmere, saj so te v slovenskih zaporih, ne le v mariborskem, slabše, kajti naši zapori so prenatrpani. Slovenija je ne nazadnje po odločitvah evropskega sodišča za človekove pravice plačala že več odškodnin zaprtim v stavbi ljubljanskega zapora, in sicer zaradi slabih bivalnih razmer, predvsem zaradi prenatrpanosti.

Opozarjali tudi z gladovno stavko

Na prenatrpanost v zaporu pa so z največjo gladovno stavko v samostojni Sloveniji opozarjali zaporniki na Dobu 2002, ko jih je okoli sto osem dni gladovno stavkalo. Stavka se je začela 5. novembra, zaporniki so upravi zapora poslali deset stavkovnih zahtev. Med drugim so zahtevali splošno amnestijo, boljšo zdravstveno oskrbo v zaporih, ureditev ustreznih rekreacijskih prostorov in tudi izboljšanje bivalnih razmer, saj so že tedaj opozarjali na prezasedenost zapora. Njihova zahteva je bilo tudi srečanje z varuhom človekovih pravic Matjažem Hanžkom, predsednikom DZ Borutom Pahorjem in ministrom za pravosodje Ivanom Bizjakom. Z vsemi so se pogovorili, stavka pa se je končala 13. novembra 2002, ko je minister Bizjak stavkajočim zapornikom na Dobu poslal pismo, v katerem jim je zagotovil, da zaradi stavke ne bodo sankcionirani.

Bojan Majcen  
Robert Balen

Začetek gradnje ljubljanskega zapora 2021

Od gladovne stavke zapornikov na Dobu 2002 do danes se je po mnenju mnogih v slovenskih zaporih marsikaj spremenilo na bolje, še vedno pa ostaja velik problem njihova prezasedenost. Prostorska stiska se je reševala z gradnjo novega zapora v Kopru 2004, leta 2012 pa sta bila zgrajena dva bivalna bloka v zaporu na Dobu za nekaj več kot dvesto obsojencev. Kljub temu se prostorska stiska ni kaj dosti zmanjšala, saj se kaznovalna politika v Sloveniji zadnja leta zaostruje. Po načrtih URSIKS in pravosodnega ministrstva naj bi se prostorska stiska v naših zaporih zmanjšala z gradnjo novega zapora v Dobrunjah ob ljubljanski obvoznici.
Zapor naj bi bil končan do 2024, stal naj bi 72,1 milijona evrov, v njem bo prostora za 338 ljudi. V zaporu bodo zaprti priporniki in zaporniki iz ljubljanskega zapora, vanj pa bodo premestili tudi zaprte iz drugih zaporov in tako zmanjšali prenatrpanost. Poleg tega bo država dogradila ženski zapor na Igu, gradnja naj bi stala 35,9 milijona evrov.
Kot je oktobra letos v intervjuju za Večer povedala pravosodna ministrica Andreja Katič, je zapor v Dobrunjah v zaključni fazi sprejetja občinskega podrobnega prostorskega načrta na ljubljanski občini. Prihodnje leto si na pravosodnem ministrstvu želijo pridobiti gradbeno dovoljenje, graditi bi začeli v letu 2021. Tudi začetek del na Igu je planiran za leto 2021.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta