Slovesni dan prostovoljstva: Novinarki Večera Jani Juvan posebno priznanje za naj prostovoljsko zgodbo

21.05.2024 14:00

Med prejemniki priznanj Slovenske filantropije je tudi naša novinarka Jana Juvan. Prejela je posebno priznanje za krvodajalsko zgodbo in aktivne solidarnostne (re)akcije zaposlenih pri Večeru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podelitev posebnega priznanja za prostovoljsko zgodbo Jani Juvan 
Rok Kajzer

Večerova novinarka Jana Juvan je na osrednji prireditvi ob slovesnem dnevu prostovoljstva, ki danes poteka v Kočevju ob gostiteljstvu občine Kočevje in pod pokroviteljstvom predsednice države Nataše Pirc Musar, prejela posebno priznanje Slovenske filantropije in Društva novinarjev Slovenije na natečaju Naj prostovoljska zgodba. Jana Juvan je v nagrajeni zgodbi osvetlila ozadje krvodajalske akcije v UKC Maribor, v katero se zdaj že tradicionalno vključujemo zaposleni na Večeru. "Krvodajalstvo je v medijskem poročanju pogosta tema, v prispevku pa je Jana Juvan uporabila inovativen pristop: opisala je prostovoljstvo novinarjev, ki so se ob 70-letnici slovenskega krvodajalstva iz opazovalcev prelevili v akterje. Svoje poročanje je oplemenitila z videoposnetki, ki dejavnosti Centra za transfuzijsko medicino povsem približajo publiki – potencialnim novim krvodajalcem. Prispevek tako hkrati učinkuje kot reportaža in kot povabilo ljudem, da se tudi sami odločijo za velikodušno dejanje, ki rešuje življenja. Ob predstavitvi osebnega doživljanja in opisih medicinskih postopkov je poročanje podkrepila z objektivno statistiko, ki kaže, da obseg krvodajalstva v zadnjem času upada. Opozorila je, da bi zmanjševanje števila krvodajalcev lahko privedlo tudi do pomanjkanja zalog krvi. Tudi v tem kontekstu novinarska kolektivna akcija pomembno prispeva k promociji solidarnosti v slovenski družbi," je obrazloženo priznanje. 

Jana Juvan na podelitvi
osebni arhiv

"Čeprav v novinarstvu stremimo k objektivnemu poročanju, sem ponosna, da je tokrat nagrajen naš aktivistični pristop k temi, saj je vloga medijev nesporno tudi osveščanje in je kdaj treba jasno zavzeti stališče, se postaviti na pravo stran. Včasih si je težko izboriti prostor v časopisu za na videz banalne teme v kopici afer in drugih bolj bombastičnih dogodkov, ki morda prinašajo več klikov. A naše uredništvo ima posluh za zgodbe ljudi, za viteze krvodajalstva, krvodajalske akcije ... Ponosna sem na sodelavce, okoli 15 je že več let aktivnih krvodajalcev, to je zato v resnici priznanje vsem njim in zahvala, da sledijo mojim "norim 'vampirskim" akcijam."

Naj prostovoljsko zgodbo, ki jo je izbrala komisija po natečaju, je spisala Neža Šabanovič Grmšek, novinarka spletnega medija zon.si; gre za zgodbo iz lokalnega okolja o prostovoljki, ki pomaga žalujočim otrokom.

Županja Romana Lesjak, naj prostovoljka v javni upravi 
Rok Kajzer

Slovenska filantropija je sicer danes v Kočevju podelila vrsto priznanj in nazivov. Naj prostovoljka in naj prostovoljec v letu 2023, zaposlena v javni upravi, sta županja Črne Romana Lesjak in policist kriminalist na Policijski upravi Trbovlje Timotej Funkel. "S svojo neuklonljivo voljo je med poplavami pokazala, kako dela predana in odločna voditeljica, ki s srcem vodi skupnost, vse njeno življenje je prepleteno s prostovoljskim delom," so med drugim obrazložili za naj prostovoljko, za naj prostovoljca pa njegovo udejstvovanje v gasilstvu, pri obdarovanju otrok, tudi pri odpravi posledic poplav. Posebno priznanje za izjemno udejstvovanje pri humanitarnem delu je prejel Luka Zalokar, upravnik na Policijski postaji Cerknica, aktiven na področju zaščite in reševanja. Naj mentorica prostovoljcev je postala Karlina Mermal (program Starejši za starejše v Savinjski dolini), naj mentor pa Stojan Bolič (Rdeči križ, Območno združenje Postojna - Pivka). Za naj projekt medgeneracijskega prostovoljstva je Slovenska filantropija izbrala Unicefove Punčke iz cunj. Med junake našega časa se je tokrat vpisalo 39 osnovnih in srednjih šol ter dijaških domov, nekateri prvič, podobno velja tudi za prostovoljstvu prijazne občine - nekatere so nazive pridobile prvič, druge pa so jih potrdile. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta