So upokojenci največji poraženci volitev? Nezaupnica razklanemu Desusu, pa tudi SAB

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
29.04.2022 06:00

"Izredno mi je žal, da je bil Desus pred volitvami tako razklan. To je tudi razlog, zakaj ga upokojenci niso volili," pravi Janez Sušnik iz Zveze društev upokojencev. V Srebrni niti pa si z ministrstvom za starejše obetajo boljše čase.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Naredili so vse, da bi ta stranka enostavno izginila," meni predsednik Desusa Ljubo Jasnič, in še, da so upokojenci največji poraženci volitev. 
Saso Bizjak

Predsednik Desusa Ljubo Jasnič meni, da so največji poraženci volitev upokojenci, ki so ostali brez stranke v parlamentu. Desus, ki je bil vse od leta 1996 parlamentarna stranka, je namreč tokrat na volitvah dobil pol odstotka glasov in tako ostal pod parlamentarnim pragom. "Istočasno je to poraz naših poslancev, poraz Stranke Alenke Bratušek, poraz Naše dežele Aleksandre Pivec in verjetno še koga, ki so naredili vse, da bi ta stranka enostavno izginila," je dejal in še dodal, da je vesel, da jim to ni uspelo.

Glasovi šli h Gibanju Svoboda in NSi

Kaj pa menijo v Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS)? "Izredno mi je žal, da je bil Desus pred volitvami tako razklan. To je tudi razlog, zakaj ga upokojenci niso volili. Manj kot odstotek glasov je velika nezaupnica stranki. Upokojenci so svoje glasove večinoma dali Gibanju Svoboda in tudi NSi, s katero smo v zadnjem času dobro sodelovali. Ni jih pobrala SAB, čeprav je predsednica Alenka Bratušek v predvolilnih soočenjih veliko obljubljala upokojencem, a žal iz izkušenj vemo, da več govori kot naredi na koncu za nas," pravi predsednik ZDUS Janez Sušnik.

Ob tem še dodaja, da je vendarle treba priznati, da so upokojenci pod vlado Janeza Janše dobili veliko, čeprav so pokojnine še vedno prenizke, še posebno najnižja za 40 let dela, ki je še vedno pod pragom revščine, kar je nesprejemljivo. Glavni razlog za to pa po njegovem tiči v prenizkih plačah v gospodarstvu. "Kdor prejema minimalno plačo, bi brez solidarnosti, ki jo pozna naš sistem, namreč prejel le 380 evrov pokojnine. Zdaj je zagotovljena pokojnina za 40 let dela, ne glede na to, kako nizko plačo je imel posameznik, najmanj 653 evrov," pojasnjuje Sušnik.

Janez Sušnik: "Pokojnine so še vedno prenizke, še posebno najnižja za 40 let dela, ki je še vedno pod pragom revščine."
Zdus

Pravi pa še, da v ZDUS računajo, da bodo dobro sodelovali tudi z Robertom Golobom, ki je pred izvolitvijo obljubljal, da bo dobro poskrbel tako za mlajše kot starejše. Kmalu mu bodo predstavili svoje zahteve. "Predvsem bomo vztrajali, da se dosledno spoštuje pokojninski zakon pri rednih in izrednih uskladitvah pokojnin kot tudi pri izplačilu letnega dodatka. Slednji se bo letos sicer še izplačal v petih različnih višinah, naslednje leto pa bomo zahtevali, da se samo v dveh različnih zneskih, kot to določa zakon. Namesto raznih kriznih dodatkov, ki so se izplačevali upokojencem v zadnjem času, pa bomo predlagali, da tako kot nemški in avstrijski upokojenci tudi vsi slovenski dobijo božičnico," pravi Sušnik. Se bodo pa še zavzemali, da pokojnina ostane odvisna od višine vplačanih prispevkov, stiske upokojencev z nizkimi pokojninami pa se rešujejo s socialnimi transferji.

V Srebrni niti računajo na poslanke in Goloba

Tudi Srebrna nit - Združenje za dostojno starost, nevladna organizacija v javnem interesu, ki je bila aktivni član gibanja Glas upora, računa, da bo v novi vladi naletela na posluh. V združenju pravijo, da so v celotnem štiriletnem mandatu dobro sodelovali z Levico, ki se je odzivala na aktualno problematiko, vezano na starejše. "Bili so sklicatelji nekaj izrednih sej pristojnih odborov na temo starejših. Žal brez sprejetih zavezujočih sklepov ... Tako Socialni demokrati kot Levica in tudi SAB ter LMŠ (žal ne Desus) smo bili skupaj zelo aktivni pri sprejemanju dobrega zakona o dolgotrajni oskrbi. Žal smo bili tudi tu neuspešni, ker je bila koalicija premočna in je želela sprejeti zakon samo zato, da je naredila kljukico in ga umaknila z dnevnega reda ter se izognila pritisku iz EU. Smo edina država v EU, ki področja dolgotrajne oskrbe ni ustrezno sistemsko uredila," pravi predsednica Zlate niti Biserka Marolt Meden.

Ocenjuje tudi, da glede na vse, kar je povedal Robert Golob ob zmagi na volitvah, med drugim tudi, da namerava ustanoviti ministrstvo za starejše, verjamejo, da se starejšim obetajo boljši časi. "Dodatno upanje je tudi močna ženska zastopanost v državnem zboru," poudarja Marolt Medenova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta