Sodni svet je za 1071 evrov dodatka: Vladni predlog zakona ne izpolnjuje odločbe o sodniških plačah

Va, STA
24.05.2024 17:05

Bo ustavno sodišče prehitelo vlado in samo določilo način izvršitve odločbe, ki je čez rok že več kot 140 dni?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Skale/Dnevnik

Sodni svet se je na četrtkovi seji seznanil z vladnim predlogom zakona o uvrstitvi funkcij sodne oblasti in državnotožilskih funkcij v plačne razrede zaradi odločbe ustavnega sodišča in ga ponovno zavrnil. Poudarjajo, da predlog zakona ne pomeni izpolnitve odločbe ustavnega sodišča niti z vsebinskega vidika niti z vidika časovnega učinkovanja.

Ustavnemu sodišču zato predlagajo, da čim prej odloči o zahtevi sodnega sveta za oceno ustavnosti določb zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki urejajo sodniške plače. Sodni svet je predlagal tudi, da ustavno sodišče določi način izvršitve svoje odločbe o plačah pravosodnih funkcionarjev, kot začasna rešitev pa se mu zdi ustrezno izplačilo dodatka 1071 evrov bruto.

Kot je znano, je vlada v četrtek kot prvi korak, pravijo na Gregorčičevi, potrdila predlog zakona o uvrstitvi funkcij sodnih oblasti in državnotožilskih funkcij v plačne razrede zaradi odločbe ustavnega sodišča. Zakon predvideva zvišanje plačnih uvrstitev najnižje plačanim sodnikom za tri plačne razrede, vezan pa je na skupni dogovor o reformi plačnega sistema.

Plače sodnikov in tožilcev: Prvi korak k odločbi ustavnega sodišča je umetnost možnega

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta