Sodniška stavka: Preklicanih je bilo precej narokov, oglasili sta se ministrica in predsednica republike

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
10.01.2024 17:41

Sodniki se bodo konec meseca odločili, kako naprej, če odločitev ustavnega sodišča ne bo izvršena. Od ministrstva za pravosodje pričakujejo, da se jim "prižgejo vsi alarmi".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Protest sodnikov bo trajal dva tedna.
Andrej Petelinšek

Sodniki so začeli opozorilni protest, ki bo trajal dva tedna. V tem času se bodo sodniki, ki vodijo posamezne postopke, lahko sami odločili, ali bodo naroke izvedli ali jih preklicali. V nujnih zadevah pa sodniki morajo odločati ne glede na protest. Za protest so se sodniki odločili zaradi nespoštovanja ustavne odločbe, s katero so ustavni sodniki junija lani ugotovili, da so sodniške plače prenizke. Odločba sodišča bi morala biti izvršena do 3. januarja letos, a ni bila.

Glede na razpisane in preklicane obravnave je mogoče sklepati, da bo v tem tednu odpadla več kot polovica kazenskih obravnav. Preklicana je večina pravdnih in gospodarskih zadev. A ker so sodniki pri odločitvi o odpovedi obravnav avtonomni in jim ni treba sporočati, zakaj je kakšna obravnava odpadla, je mogoče le sklepati, da jih je večina zaradi protesta, so pojasnili na največjem, ljubljanskem okrožnem sodišču.

Predsednica Slovenskega sodniškega društva Vesna Bergant Rakočević je na prvi dan opozorilnega protesta sodnikov pojasnila, da od ministrstva za pravosodje pričakujejo, da se jim ob nespoštovanju ustavne odločbe glede plač sodnikov "prižgejo vsi alarmi". Vlado in DZ je pozvala, naj k izvršitvi odločbe ustavnega sodišča pristopita takoj. Na vprašanje, kako bodo v društvu ukrepali, če bo ministrstvo tudi po dvotedenskem opozorilnem protestu sodnikov vztrajalo pri tem, da bo odločbo izvršilo z zamikom, je odgovorila, da bo 30. januarja seja glavnega odbora društva, kjer se bodo odločili, kako naprej. "Upajmo, da bo do takrat do političnih odločevalcev končno prodrla misel, da pravna država stoji in pade na neodvisnosti sodstva, in da bodo zagotovili pogoje za naše neodvisno delo," je pojasnila Vesna Bergant Rakočević.

Dominika Švarc Pipan
Robert Balen

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je v odzivu na opozorilni protest sodnikov dejala, da bo ustavna odločba glede njihovih plač izvršena v najkrajšem možnem času. Obžaluje, da ministrstvo zaradi različnih dejavnikov zamuja z izvršitvijo ustavne odločbe, je dejala, a dodala, da je treba razumeti, da ustavno sodišče ni določilo, kakšna je primerna višina sodniške plače. To vprašanje ostaja odprto, zato bi od sodnikov želela izrecno slišati, kakšno je razmerje plač, ki po njihovem ustreza nareku ustavnega sodišča. Spomnila je sicer, da sama nima mandata voditi pogajanj s sodniki, saj je za to pristojno ministrstvo za javno upravo in vlada kot celota.

Nataša Pirc Musar
Robert Balen

Na prvi dan opozorilnega protesta se je oglasila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. "Pravna država zahteva dosledno spoštovanje in upoštevanje odločitev sodišč. V preteklosti sem pogosto opozarjala na škodljive posledice tako imenovanega pravnega huliganstva, kamor sodi tudi neupoštevanje odločitev sodišč, saj to ogroža temelje pravne države in ruši zaupanje ljudi v sodno vejo oblasti," je poudarila predsednica in še dodala, da so datum izvršitve odločbe ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da je ureditev plač sodnikov v neskladju z ustavnim načelom sodniške neodvisnosti, ustavni sodniki jasno določili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta